mirox78-1
mirox78-1

Bijzonder ras: Dole Gudbrandsdal

Nieuws

Jennifer de Vries is de eigenaresse van de tien jaar oude Dole Gudbrandsdal (ofwel Dølahest) Mirox. De Dølahest is een erg veelzijdig paard, dat voor vele doelen kan worden ingezet.1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Toen mijn vriend en ik in 2011 naar Noorwegen emigreerden hebben we mijn New Forest pony die ik toentertijd al bijna tien jaar had ook meegenomen. We hadden de mogelijkheid om paarden aan huis te houden en pony kon natuurlijk niet alleen staan. Ik ben toen de Noorse marktplaats gaan afstruinen voor een vriendje voor mijn pony. Ik ben koudbloedenfan, hoe breder hoe beter. Toen ik de advertentie van Mirox voorbij zag komen was ik meteen verkocht. Wat een bink! Hij bleek een kruising Dølahest (Dole Gudbrandsdal) X Kaldblodstraver (Noorse koudbloed-draver) te zijn. Pas later ben ik me wat meer gaan verdiepen in die rassen en ben ik erachter gekomen dat ze eigenlijk perfect in mijn plaatje passen.”

2. Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“De Dølahest is een echt Noors ras wat oorspronkelijk uit Gudbrandsdal komt. Voor ik hierheen verhuisde had ik nog nooit van de Dølahest gehoord, terwijl het echt super veelzijdige paarden zijn die echt voor alle doeleinden ingezet kunnen worden. Er zou veel meer interesse moeten zijn voor deze toffe paarden.”

3. Wat doe je met je paard?


“Ik gebruik Mirox het meest voor de buitenritten. Springen vind hij helemaal te gek en hij kan een goed pasje dressuur. Maar ik moet eerlijk zeggen dat we daar beide nooit zoveel zin in hebben en de training in de bak dan gauw onderbreken voor een tourtje buiten. Helaas is Mirox vanwege zijn Kaldblodstraversbloed wat te druk om bijvoorbeeld rustig mee te mennen. Ik denk dat hij het best goed zou doen voor de wagen maar omdat ik ook een beginner ben met mennen ga ik mezelf daar niet aan wagen. Verder zijn we vaak in de bak te vinden om het basis grondwerk te herhalen. Mirox kan nogal drammerig zijn, op het irritante af. Dus ik ben wel continue bezig om de grenzen duidelijk te houden. Daarbij doet hij álles voor snoep, dus een beetje vrijheidsdressuur komt ook voor.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ik heb naast mijn New Forest en Mirox ook nog een Shire. Aangezien ik echt gek ben van dit ras zou mijn eerste keus weer een Shire zijn.Anders zou ik voor een volle Dølahest gaan zonder het draversbloed. Dat geeft net dat extra koudbloed tintje aan het karakter waar ik zo gek van ben.”


5. Wat maakt Mirox zo bijzonder?


“Mirox is ontzettend slim. Soms zelfs zo slim dat ik me dom voel. Hij weet je op de een of andere manier zo te beïnvloeden dat hij vaak zijn zin krijgt. Verder is hij onwijs enthousiast en vrolijk. Hij is vorig jaar drie keer uit logeren geweest bij verschillende mensen vanwege tijdgebrek van mijn kant. Ondanks iedere keer verhuizen blijft hij een vrolijk paard. Hij speelt met andere paarden en staat altijd als eerste bij het hek voor een knuffel. Nu staat hij weer lekker thuis en ik zie dat hij meteen weer op zijn plek is. Ik kijk uit naar ons volgende ritje!”

 

 

 

 


 Dole GudbrandsdalDe Døle Gudbrandsdal wordt ook wel Døle of Gudbrandsdal Horse of Dølahest genoemd. De Døle Gudbrandsdal is met de helft van de totale Noorse paardenpopulatie, het grootste van de 4 Noorse rassen. De Døle wordt vooral in de bosbouw gebruikt. Door gebruik van paarden om boomstammen te verslepen wordt er minder schade in de bossen aangericht en zijn er smallere paden nodig. Daarnaast wordt de Døle veelvuldig gebruikt op maneges en rijscholen omdat het karakter zeer geschikt is voor beginnende of mindervalide ruiters.

 

 
miroxje4-1
DSC01198
DSC01911-1
DSC01977-1