Sultan5
Sultan5

Bijzonder ras: American Saddlebred

Nieuws

Fleur van Bennekum is de eigenaresse van de 16 jaar oude American Saddlebred-ruin Sultan. De American Saddlebred staat bekend om zijn extra gangen en zijn vriendelijke karakter.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik was op zoek naar mijn eerste eigen paard en op het internet stuitte ik op de American Saddlebred. Ik vond ze meteen heel erg gaaf, met hun extra gangen. En het type paard sprak me gewoon heel erg aan, het zijn echt sprookjespaarden. Ik ging erover lezen en er stond dat ze heel erg mensgericht en vriendelijk zijn, dus toen ben ik gaan kijken waar ik ze kon vinden. In Nederland komen ze bijna niet voor dus kwam ik terecht bij een Amerikaanse fokster die in Duitsland woont en daar kwam ik Sultan tegen.

2. Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Ze zijn erg veelzijdig en kunnen eigenlijk alles. Maar het meest bijzondere zijn toch wel hun extra gangen. Ze hebben vijf gangen. Naast stap, draf en galop kunnen ze ook nog slow-gait, een langzame tölt en de rack, een wat snellere tölt met heel veel knieactie.”

3. Wat doe jij met je paard?


“Op dit moment niks, hij staat in een rusthuis. Toen hij zeven was wilde hij opeens niet meer in de rechtergalop en kwamen we erachter dat hij onder andere artrose, hoefkatrol en een overhoef heeft. Omdat het mijn eerste eigen paard is en ik een hele goede band met hem heb besloot ik te kijken hoe hij het op de wei zou doen en dat gaat nog steeds goed.”

“Toen ik nog wel reed deden we eigenlijk van alles, dressuur, springen, hij ging alleen niet op de trailer dus ver kwamen we niet. Wel zijn we een aantal keer naar Duitsland geweest voor een show, waar de paarden de gangen laten zien.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Nee, ondertussen heb ik een kwpn’er gehad en een Oldenburger en het is lastig om een goede Saddlebred te vinden. Daarnaast wilde ik wat serieuzer de dressuur in en dat is het toch niet helemaal voor de Saddlebreds, het is toch een heel ander paard om te zien. Maar voor het karakter zou ik er wel weer voor gaan.”

5. Wat maakt Sultan zo bijzonder?


“Zijn vriendelijkheid. Hij is erg op mij gericht, als ik met de auto op stal kom begint hij al te hinikken. En hij is erg eerlijk. Ik ga nog regelmatig langs bij hem in het rusthuis en als ik hem roep dan komt hij ook meteen naar me toe.”







American Saddlebred

De American Saddlebred is een paardenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten. De American Saddlebred is een statig gangenpaard dat vooral onder het zadel wordt uitgebracht in gangenwedstrijden en getoond in paardenshows. Het paard werd speciaal gefokt als een comfortabel rijpaard. De American Saddlebred toont zeer veel actie, de gangen zijn verzameld en precies. De Saddlebred lijkt te dansen door de baan. Men maakt onderscheid tussen de three-gaiteden de five-gaited Saddlebreds. De eerste beheerst de drie gebruikelijke paardengangen: stap, draf en galop. De vijfgangs-Saddlebred kan daarnaast ook de slow gait (langzame tölt) en de rack (snelle tölt). Deze gangen zijn in Europa bekend van IJslandse paarden.

sultan
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sultan2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sultan4