sociaal-contact-individuele-stal
sociaal-contact-individuele-stal

Meer sociaal contact in individuele stallen

Nieuws

Met het oog op paardenwelzijn worden de sociale behoeften van paarden – gelukkig – steeds belangrijker gevonden. Onderzoekers zijn op zoek naar manieren om meer sociaal contact mogelijk te maken voor paarden in een individuele stal. In een recent Frans onderzoek werd een bijzondere oplossing getest: ramen tussen de stallen.


De onderzoekers observeerden tien dagen lang twaalf rijpaarden op hun eigen locatie. Per 24 uur noteerden de onderzoekers zo’n 180 gedragingen. Twee dagen voor de observatieperiode werden ramen geïnstalleerd in de tussenmuren van de stallen, waardoor de paarden elkaar de hele tijd konden zien.

Raampje open, raampje dicht


De eerste vijf dagen van het onderzoek werden de ramen gesloten. De paarden konden nog wel gewoon naar buiten kijken door hun staldeur, maar niet meer naar hun buurman of buurvrouw in de stal naast hen. Lichamelijk contact was niet mogelijk. De tweede vijf dagen werden de ramen tussen de stallen weer opengemaakt zodat de paarden elkaar konden zien. Lichamelijk contact tussen de paarden werd in de tweede onderzoeksperiode ook mogelijk gemaakt.

Ramen tussen stallen: alleen maar voordelen


Het team observeerde dat de paarden veel meer positief sociaal contact hadden als de ramen tussen de stallen open waren. Ze hadden ook positief lichamelijk contact, zoals aanraken met de oren naar voren en lekker kroelen. De paarden lieten veel minder agressief gedrag zien, zoals trappen tegen de staldeur, oren in de nek leggen, dreigen of bijten. Ook lieten de paarden veel minder tekenen zien van verveling en depressie. Tijdens het hele onderzoek hebben de paarden geen verwondingen opgelopen. Sociaal contact mogelijk maken in een individuele stal leidt dus niet per se tot meer verwondingen.

Meer sociaal contact is zeker mogelijk


Volgens de onderzoekers laten de resultaten van dit onderzoek zien dat – ook al staat een paard in een individuele stal – het zeker mogelijk is om paarden meer sociaal contact te gunnen. Het maken van een groot open raam tussen de stallen is hiervoor een goede manier. Het levert geen extra verwondingen op en paarden laten meer positief en minder negatief gedrag zien.

Hoe is dat bij jou op stal? Hebben de paarden veel sociaal contact? Zijn er openingen in de tussenmuren en kunnen de paarden elkaar aanraken?


 

Bron: The Horse