kribbebijten
kribbebijten

Onderzoek naar stalondeugden bij endurancepaarden

Nieuws

Onderzoekers in Chili hebben een groot aantal stalondeugden vastgesteld bij een groep endurancepaarden. Horsetalk schrijft dat de vieronderzoekers van de Nationale Universiteit van Trujillo de verschijningsfrequentie van stereotypen onderzochten bij de paarden.


Ze onderzochten ook of er een verband is tussen het gedrag en de leeftijd en het geslacht van de dieren. In totaal werden 107 paarden op acht stallen onderzocht. De eigenaar van de paarden kreeg een omschrijving van acht klassieke stereotypen - zoals kribbebijten, weven en ijsberen - met de vraag of het paard deze liet zien.

De antwoorden werden vergeleken met informatie over het geslacht, de leeftijd en het ras van de paarden. De paarden werden in drie groepen verdeeld: van 3 tot 6 jaar, 7 tot 9 jaar en 10 tot 18 jaar. Daarna werden ze ook nog op geslacht ingedeeld, de groep bestond uit 11 hengsten, 64 ruinen en 32 merries.

In totaal liet 12,2 procent van de paarden stereotyperend gedrag zien. Eén paard was een kribbebijter (0,9 procent), 6,5 procent weefde en 4,7 procent ijsbeerde. Er werd geen relatie gevonden tussen de aanwezigheid van stereotyperend gedrag en de leeftijd of het geslacht.

De onderzoekers concluderen dat de studie een hoog aantal ondeugden heeft geïdentificeerd.

Bron: Horsetalk