130411640_ABFweb
130411640_ABFweb

Individuele stalling slecht voor gezondheid en welzijn

Nieuws

Het individueel stallen van paarden kan een negatief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de dieren, zo stellen Britse onderzoekers. Experts van de Nottingham Trent University ontdekten dat paarden die individueel gestald zijn, zonder sociaal contact met soortgenoten, duidelijk meer stress vertoonden dan paarden die in meer sociale omgevingen werden gehouden, vat Horsetalk samen.


Tijdens de studie stonden de paarden vijf dagen in een bepaald type stalling en werden tussen de verschillende huisvestingen twee dagen op de wei gezet. Er werden in totaal 16 paarden geobserveerd in het onderzoek.

Huisvesting


De onderzoekers observeerden het gedrag van paarden in vier typen huisvesting:
1. Individueel gestald zonder contact met andere paarden. De paarden staan gestald in boxen met dichte wanden.
2. Individueel gestald met gedeeltelijk contact met andere paarden. De paarden staan gestald in boxen met alleen een dichte wand aan de achterzijde, de voor- en zijkanten zijn van traliewerk. De paarden hebben contact via zicht, reuk en gehoor.
3. De paarden worden in duo’s gestald in een schuur en kunnen volledig contact hebben.
4. Groepshuisvesting in een paddock met volledig contact.

Stress


Uit de onderzoeksresultaten bleek dat hoe meer geïsoleerd de huisvesting was, hoe hoger de cortisolgehaltes in de mest waren: een indicatie van stress. Een andere manier om stress te meten is oogtemperatuur: bij paarden in de groepshuisvesting was deze significant lager, wat duidt op minder stress. Gedragsanalyses toonden aan dat paarden steeds moeilijker te hanteren werden naargelang de huisvesting meer opgesloten en geïsoleerd werd. Paarden gehouden in een groepshuisvesting konden hun natuurlijke instincten uiten, wat ten goede komt aan het welzijn.

Gezondheid en welzijn


Onderzoeker dr. Kelly Yarnell, een expert in het welzijn van paarden, vertelt: “De psychologische en gedragstypische bevindingen van ons onderzoek laten zien dat sociale huisvesting veel beter is voor het welzijn van de paarden. Het individueel stallen van paarden zonder dat zij sociaal contact kunnen hebben met soortgenoten kan stress geven en kan negatieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van de paarden. Hier kan gemakkelijk verbetering in aangebracht worden, door bijvoorbeeld meer ramen of luiken in de stallen te maken en de paarden vaker samen op de wei of paddock laten.”

Sociaal dier


“Voor ons als mensen lijkt een stal uitnodigend en veilig, maar dit baseren we op onze eigen voorkeuren voor onze paarden. Voor een sociaal dier als een paard is deze manier van stallen een grote stressfactor. Groepshuisvesting zorgt ervoor dat paarden hun natuurlijke gedrag en instincten kunnen uiten, wat hun algehele welzijn en gezondheid ten goede komt.”

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Bron: Horsetalk