Onderzoek luchtkwaliteit
Onderzoek luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit in de stal kan schadelijk zijn

Nieuws

Slecht nieuws voor stalmedewerkers en paarden die veel op stal staan. Volgens Poolse onderzoekers, die de arbeidsomstandigheden van stalpersoneel evalueerden, kan de luchtkwaliteit een risico vormen voor de gezondheid.


Volgens het onderzoek van Bożena Nowakowicz-Dębek en haar collega’s, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Annals of Agricultural and Environmental Medicine, bleek dat stallucht sterk verontreinigd was met micro-organismen.

Het onderzoek


Tijdens het onderzoek werden het aantal bacteriën, schimmels, alsook het aantal aërobe mesofiele en thermofiele bacteriën bepaald. Door luchtmonsters af te nemen werd dit aantal bepaald. Ook de totale concentratie stof in de lucht werd onderzocht. Verder werd de fysieke belasting en het type bewegingen van het stalpersoneel geëvalueerd. Het onderzoek werd in de winter gedaan op een stal met 40 renpaarden.

Uitkomsten


Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde concentratie van het totaal aantal bacteriën in de lucht in de stal boven de veilige waarde voor werknemers lag. Er werden te hoge concentraties mesofiele bacteriën en schimmels gevonden, maar de stof niveaus waren lager dan de maximaal toegestane concentratie.

Wat personeel betreft bleek dat ze ruim 90% van de werkdag intensief aan het werk waren en weinig pauze had. Gedurende een acht-urige werkdag verbranden zij gemiddeld 2649 kilocaloriën, waarbij vaak hetzelfde werk gedaan werd.

Werk met dieren kost veel energie


“De studie bevestigt dat het werk met dieren zwaar is en veel energie kost, ” aldus Nowakowicz-Dębek en haar collega’s. “De schadelijkheid van het werk wordt verergerd door de omstandigheden waarin het is uitgevoerd.”

Risico’s voor het paard


Deze uitkomst levert niet alleen risico’s op voor de mens, maar ook voor het paard. Er wordt geschat dat 33 tot 80 procent van de op stal gehuisveste paarden last heeft van luchtweginfecties. Hierdoor kunnen zij zich minder goed lichamelijk inspannen, wat ervoor zorgt dat zij minder presteren.

De studie concludeert dat het noodzakelijk is om nieuwe methodes te vinden om de werkomstandigheden te verbeteren. Hier zijn uiteindelijk zowel mens als dier bij gebaat.

Bron: horses.nl