081219360_ABFweb
081219360_ABFweb

Manege en pensionstal in Waalre afgebrand

Nieuws

Manege en pensionstal Stal Hoefnagel in Waalre is in de nacht van zaterdag op zondag afgebrand. Niemand raakte gewond, de brandweer kon het aanpandige woonhuis redden. De dieren in de stal - de hier gestalde paarden en twee honden - zijn tijdig door de staleigenaar in veiligheid gebracht. Mogelijk is er wel asbest vrijgekomen tijdens de brand.


De brandweer kreeg rond 4.00 uur vannacht de melding van een uitslaande brand. De brandweerlieden uit onder meer Waalre, Veldhoven en Valkenswaard richtten zich vervolgens op het veiligstellen van het woonhuis en de garage, die op twee punten met de manegeschuur verbonden waren. Na een half uur was duidelijk dat dit ging lukken, en liet men het vuur in het manegegedeelte gecontroleerd uitbranden.

Problemen bij blussen


Het bluswerk ondervond echter problemen: er zat op de brandkraan op het terrein (een eindpunt van een leiding) te weinig waterdruk. Officier van Dienst (OVD) Rob Sweere besloot daarom watertankvoertuigen uit Leende, Bergeijk en Best in te zetten, die telkens 12 kuub water haalden van elders uit het dorp. Rond kwart voor zes moest het watertankvoertuig uit Best nog arriveren. De OVD schatte in dat de brand op dat moment nog ruim twee uur zou doorwoeden.

Brandlucht


Eigenaar Hoefnagel en zijn vrouw moesten aangeslagen toezien hoe de manege volledig afbrandde, inclusief de verzameling antieke rijzadels van hun (elders wonende) dochter. Hij had die nacht al het idee dat er iets mis was. Zo viel het licht een keer uit. Volgens de OVD had hij ook een brandlucht geroken, zonder dat hij kon achterhalen waar die vandaan kwam. Het vermoeden bestaat dat de brand, door onbekende oorzaak, in de kantine in de manege is ontstaan. De eigenaar is verzekerd voor de schade.

Asbest


Een gespecialiseerd onderzoeksbureau begint zondag een onderzoek om vast te stellen of er asbest is vrijgekomen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Klik hier voor foto’s.

Bron: Eindhovens Dagblad