detail oog
detail oog

Aandacht Opsporing Verzocht leidt tot honderden tips

Nieuws

Na het tv-programma Opsporing Verzocht gisteravond zijn meer dan 400 tips over ernstige mishandeling van paarden binnengekomen. Vandaag liet de politie weten dat er nog tien mishandelingen gemeld zijn, bovenop de 60 die al bekend waren. Volgens de politie zijn er ook namen genoemd van mensen die in verband zouden kunnen staan met de mishandelingen.


Sinds een jaar loopt er een onderzoek naar een persoon die paarden ‘gruwelijk toetakelt’, aldus de politie. De mishandelaar verminkt de geslachtsdelen van voornamelijk merries. Een paard is aan de mishandeling bezweken. De paardenmishandelingen begonnen in Groesbeek en Malden, in Gelderland. Daarna zijn ook gevallen gemeld uit Noord-Holland, Limburg, Brabant en Utrecht. Zowel paarden die in de wei lopen als dieren die op stal staan zijn gesneden.

De politie denkt dat de dader een reizend beroep heeft, omdat op uiteenlopende plaatsen is toegeslagen. Ook moet de mishandelaar verstand van paarden hebben, want hij kan kennelijk heel dichtbij de gewoonlijk vrij schuwe dieren komen. Mogelijk gebruikt hij een touw of een leidsel om een paard in bedwang te houden tijdens de verminkingen.

De politie vond eerder bij een paardenstal een stanleymes en elders een bijzondere stok, waarvan tv-kijkers meldden dat het om een zogenoemde schildersstok gaat. Kunstschilders gebruiken zo’n stok. Ook is een suikerbiet gevonden, waarmee paarden kunnen worden gelokt.

Bekijk hier de aflevering van Opsporing Verzocht terug. Het item begint op 3 minuten.

Bron: Horses / Haarlems Dagblad