details neus
details neus

Paardenliefhebbers omgeving Empe flink geschrokken

Nieuws

Paardenliefhebbers in Empe en omgeving zijn flink geschrokken, schrijft Omroep Gelderland. In een stal in het buitengebied werden vorige week twee merries mishandeld, ze bleken te zijn gestoken in hun geslachtsdelen. De politie adviseert paardenbezitters alert te zijn en stallen goed af te sluiten.


“We zijn erg waakzaam”, zegt Arnold Veldhoen. Hij heeft een stal met tientallen paarden in Voorst. “Onze dieren zijn dagdelen buiten, dan is er toezicht. Zodra ze naar binnen gaan, sluiten we alles hermetisch af. Dat deden we altijd al, maar we zijn nu extra alert. Ook is er cameratoezicht.” Volgens Veldhoen is er in de lokale paardenwereld geschokt gereageerd op de verminking. “Het komt nu wel heel dichtbij. Hoe ziek wil je zijn om dit te doen?”

De dierenkliniek uit Klarenbeek die de gewonde paarden uit Empe heeft verzorgd, laat weten dat het ondanks alles goed gaat met de dieren. Ze worden nu bij de eigenaren, die niet met de media willen praten, verder verzorgd. Toch is er een grote kans dat de paarden een psychologische tik hebben gekregen van de mishandeling. “Het draait bij een paard natuurlijk toch om vertrouwen tussen dier en mens”, legt Arnold Veldhoen van de stal in Voorst uit. “Grote kans dat die vertrouwensband nu is beschadigd.”

In ruim een jaar tijd zijn er in ons land meer dan 80 paarden en pony’s mishandeld. In Gelderland was het vorig jaar ook diverse keren raak. Zo werden in Nunspeet en Ermelo paarden met snijwonden in het achterlijf gevonden. In Groesbeek en Hoevelaken werden ook paarden verminkt. En een jaar eerder, in 2013, werden in Malden en Groesbeek meerdere paarden mishandeld.
Daarom is een paar maanden geleden een meldpunt voor paardenmishandeling in het leven geroepen door de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren. “De mishandelingen zijn sinds onze oprichting gelukkig minder geworden”, zegt Henk ten Napel van de stichting. “Maar ook dierenbeulen houden niet van kou, dus het kan zomaar zijn dat we in het voorjaar en de zomer juist weer meer meldingen binnenkrijgen.”

Ten Napel vindt het goed dat de politie adviseert om stallen goed af te sluiten, maar denkt niet dat het helpt. “Dwazen als deze komen toch wel binnen. Geen enkel dier is meer veilig.” Volgens hem is de persoon die de merries in Empe heeft gestoken seksueel gefrustreerd. “Dit is niet zomaar een actie van iemand die in een dronken bui in een weiland een steen of stok gooit. Dit is iemand die er op kickt om op intieme plekken een paard te verminken en er zelfs de stal voor in gaat. Helaas heeft iedere dierenbeul zijn eigen handtekening.”

De politie heeft nog geen verdachte op het spoor in de zaak-Empe. Vooralsnog zijn er in de buurt geen vergelijkbare incidenten geweest.Bron: Omroep Gelderland

Eerder geschreven:

Politie vermoedt paardenmishandeling in Empe
‘Paardenmishandeling zelden in stal’