paardenwei, weiland, beul, zonsondergang, avond, sfeer
paardenwei, weiland, beul, zonsondergang, avond, sfeer

Paardenbeul slaat toe in Zutphen

Nieuws

Dagblad de Stenor meldt dat afgelopen woensdag er opnieuw een paard is mishandeld door een paardenbeul. De eigenaresse vertelt dat haar paard ernstig verwond is en dat de dierenartsen bevestigen dat de mishandeling het werk moet zijn geweest van een mens.


Ook in Zelhem zijn er vorige maand mogelijk drie mishandelingen geweest. De verminkingen hebben de afgelopen drie jaar in het hele land plaatsgevonden. Meestal gaat het om merries die in en rond de geslachtsdelen worden gestoken. De politie is nog geen verdachten op het spoor.

Wekelijks


De reeks mishandelingen begon in 2012 ook in Gelderland. Toen is in paarden in Malden en Groesbeek gesneden. Sinds 2013 zijn ook bij paarden in Midden-Nederland, Noord-Holland, Oost-Brabant, Limburg, de noordelijke provincies en de grensstreken met Duitsland en België ernstige verwondingen geconstateerd. Een drachtige merrie overleed na te zijn mishandeld.

In het voorjaar en de zomer is er bijna wekelijks een melding van paardenmishandeling, in de winter neemt de frequentie af tot gemiddeld één keer per maand. Er zijn niet alleen paarden in de wei verminkt, maar ook in stallen en bij maneges.

Database


Politiewoordvoerster Jolanda Dols meldde eerder al dat dit jaar al zeker 25 nieuwe meldingen zijn binnengekomen. Er is inmiddels een landelijke database, waarin alle zaken en onderzoeksgegevens zijn opgeslagen en gekoppeld. ‘’Maar dat heeft ons tot op heden niet in de richting van een dader kunnen brengen. We hebben nog niemand op heterdaad kunnen betrappen.’’

Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren pleit voor het oprichten van burgerwachten om de dierenbeul of beulen in beeld te krijgen. ‘’In enkele regio’s, zoals rond Apeldoorn is al een burgerwacht actief. Ik heb al veel aanmeldingen uit het hele land en wil een dekkend netwerk opzetten in de regio’s waar paardenmishandelingen voorkomen. De vergaarde informatie wil ik op dezelfde manier als de politie in een database opslaan.’’

Bij buitencentrum Kerkemeijer in Borculo is binnenkort een bijeenkomst van verontruste paardeneigenaren, waarbij gepraat wordt over hoe de paardenbeul gestopt kan worden.

Bron: de Stenor