oog detail
oog detail

Weer paarden mishandeld

Nieuws

Twee paarden zijn in Belgisch-Limburg op gruwelijke wijze bewerkt met een scherp voorwerp. Vorige week woensdag werd de mishandeling opgemerkt toen de dieren gevoerd werden. De twee paarden zijn een veertien jaar oude merrie en een vijfjarige ruin. De ‘moeder en zoon’ verbleven in een weiland in het Belgische Berkenbos bij Heusden-Zolder. Volgens de eigenaren werden de dieren duidelijk met opzet toegetakeld.



“Merrie Shelsea had een snijwond van drie centimeter, ruin Texas eentje van vijftien centimeter. Volgens de behandelend dierenarts was het duidelijk dat ze bewerkt waren met een scherp voorwerp. En dat bij twee paarden op één nacht? Zeg nu zelf: dat kan toch echt geen toeval zijn”, aldus de gedupeerden, een moeder en dochter. “Uiteraard hebben we aangifte gedaan bij de lokale politie. We hebben ook al gesignaleerd dat er hier vaak een verdachte man rondloopt. Hoewel hij hier helemaal niet woont, komt hij hier toch kijken.”

Ook in Nederland zijn in de afgelopen maanden herhaaldelijk paarden toegetakeld met een scherp voorwerp. Volgens de politie gaat het al om zo’n zestig edele viervoeters. De paardenmishandelaar brengt voornamelijk merries ‘gruwelijke verwondingen’ toe. In de meeste gevallen zijn de geslachtsdelen van het paard met een mes of een scherp voorwerp toegetakeld. Een drachtige merrie overleed aan de verwondingen.

De politie kreeg al aangiften binnen uit Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland, Limburg. Ook sloeg de onbekende een aantal keer toe in de grensstreek met België en Duitsland. Er zijn een stok en een stanleymes gevonden die de dader waarschijnlijk gebruikte.

De politie denkt dat alle mishandelingen met elkaar in verband staan, maar weet niet zeker of in alle gevallen dezelfde dader actief was. Wel staat vast dat de paardenmishandelaar zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest. Hij snijdt niet alleen dieren die in de wei staan, maar ook paarden die in een manege of op stal staan. Er is altijd een makkelijke vluchtroute, bijvoorbeeld via een fietspad, zegt de politie.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde begin dit jaar al een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde in juni aandacht aan de zaak.

Bron: Horses/ AD/ Het Belang van Limburg