vliegen
vliegen

Op een ‘groene’ manier insecten bestrijden

Nieuws

We hebben allemaal veel last van vliegen, horzels en andere irritante insecten en doen er natuurlijk alles aan om ze te bestrijden. Maar hoe kun je op een zo groen mogelijke manier de vliegen weghouden van je geliefde paard? We hebben de beste tips voor je verzameld.Verwijder mest snel uit de stal, paddock en wei


Vliegen en andere irritante beesten houden van nu eenmaal van mest. De stal mest je natuurlijk al uit, maar ook de paddock en wei kun je maar beter goed onder handen nemen. Hoe minder lang de mest blijft liggen, hoe minder vliegen erop afkomen en zich vermeerderen.

Zorg voor zo min mogelijk stilstaand water


Let op met ongebruikt stilstaand water, bijvoorbeeld in een oude regenton of rondom een overgelopen drinkbak. Stilstaand water trekt allerlei ongedierte aan zoals muggen en vliegen, en die wil je nou juist niet bij je in de buurt hebben. Natuurlijk moet er wel genoeg drinkwater voor je paarden zijn.

Natuurlijke ‘insectenverdelgers’


Zwaluwen en andere vogels eten muggen, vliegen en zelfs wespen. Met voldoende bomen en dichte struiken maak je het voor de vogels aantrekkelijker om bij jou op stal te komen jagen. Een andere insectenverdelger is de vleermuis. Vleermuizen kunnen wel 1000 insecten in één uur opeten! Voor zowel vogels als vleermuizen kun je nestkasten ophangen. Die kun je kopen maar ook zelf maken.

Misschien voor sommigen een minder leuke tip, maar laat spinnenwebben hangen. Voor spinnen zijn al die vervelende insecten juist een lekker hapje.

Hang zakjes water op


Een ander wat meer arbeidsintensief trucje is het ophangen van zakjes met water, al dan niet met muntjes erin. De vliegen zien hun eigen reflectie in de zakjes, waardoor ze denken dat er vijanden zijn en helemaal in de war raken. Wanneer het water troebel wordt, moet je de zakjes vervangen. Dit kan soms al na een paar dagen zijn, waardoor deze oplossing behoorlijk wat tijd kost.

Milieuvriendelijke vallen en sprays


Wil je op een groene manier insecten afweren? Er zijn tegenwoordig verschillende milieuvriendelijke insectenvallen te koop met biologisch afbreekbare stoffen. Ook vliegenspray is te koop in allerlei natuurlijke of ecologische varianten.

Bescherm je paard met maskers, dekens en spray


Je paard beschermen met vliegenmaskers of vliegendekens is geen overbodige luxe. Denk er bij vliegendekens wel aan dat je paard het hierin behoorlijk warm kan krijgen. Wat je kunt doen is de vliegendeken nat spuiten voordat je hem opdoet.

Zorg ook dat je paard lekker kan rollen in het zand of de modder. Kunnen de insecten minder goed bij de huid komen en ruikt je paard minder aantrekkelijk.

Let op met knoflook voeren


Er wordt vaak aangeraden om knoflook te voeren zodat insecten je paard minder lekker vinden ruiken. Toch moet je hier wel mee oppassen. Knoflook is niet geschikt voor paarden met een gevoelige maag en teveel knoflook in het voer kan jeuk, allergische reacties en zelfs bloedarmoede tot gevolg hebben.

Wat doe jij om vliegen te bestrijden? Vind je het belangrijk om dat op een groene, duurzame manier te doen?


Bron: The Horse / Ecopaard