vliegen
vliegen

Vecht terug tegen de vliegen!

Nieuws

Samen met de hitte komen de vliegen en de irritatie die ze veroorzaken. Maar ze zijn niet alleen irritant, ze verspreiden ook nog eens besmettelijke ziekten, schrijft Horsetalk. Hoe houd je je stal vrij van deze pestkoppen?


Paarden zijn hét mikpunt van aanvallen van vele soorten ‘ectoparasiet’ - parasieten die dieren extern beïnvloeden. Onder de boosdoeners vallen huisvliegen, dazen, zwarte vliegen, vleesvliegen, botvliegen, muggen, luizen, teken en mijten. Deze etterbakken veroorzaken dermatitis, jeuk, bulten en huisletsels. Daarnaast kunnen ze ook slijmvliesontsteking, head-shaking en besmetting- en verontreiniging van wonden veroorzaken en hebben ze het potentieel om andere ziekten te verspreiden.

De zogenaamde bijtende mug (Culicoides spp.) is een specifieke pestkop, omdat hij de oorzaak is van zomereczeem. Muggen zijn sowieso vervelend, er zijn soorten bekend die ziekten als het West Nijl virus verspreiden. Vliegen kunnen andere parasieten vervoeren die paarden infecteren, zoals de Habronema spp. en Onchocerca cervicalis, die de huid en in extreme gevallen het oog kunnen beïnvloeden.

“Een goed vliegencontroleprogramma is zeer verstandig tijdens de zomer, om je paard blij en gezond te houden”, vertelt dierenarts Wendy Talbot. “Wij zelf houden ze ook op afstand, dus waarom dan ook niet van onze paarden? Als een bepaald vliegenproduct niet werkt, probeer dan een andere, met een verschillende formule of ingrediënt.”

Als je weet welke vlieg een probleem veroorzaakt kan dat nuttig zijn in de beslissing hoe je hem onder controle gaat houden. Over het algemeen gedijen en planten de meeste vliegen zich voort in warme, vochtige omstandigheden, zoals mest, rottende bodembedekking of gemorst voer. Vanuit deze onsmakelijke plekken verspreiden ze bacteriën naar het paard en dan vooral naar de kwetsbare plaatsen zoals het oog en wonden.

De meest effectieve manier om vliegen te bestrijden is met een tweezijdige aanpak van goed beheer en een bewezen vliegafweermiddel of insecticide. Als je de mest regelmatig verwijdert uit de stal en weide verminder je broedplaatsen. Houd de mesthoop ook zo ver mogelijk weg van de stallen en paddocks en houdt de stallen gewoon goed schoon. Dat scheelt al een hoop. Vliegendekens- en maskers zijn voor veel paarden in de zomer essentieel en daarnaast kun je een vliegenspray gebruiken om je paard nog beter te beschermen.

Als eigenaar kan het lastig zijn om te bepalen welk vliegenmiddel het beste werkt. Een afstoter zorgt ervoor dat het paard minder aantrekkelijk is voor vliegen en een insecticide heeft als doel de vlieg zo snel mogelijk te doden en kan zo’n vier weken effectief blijven. De meest effectieve behandeling met insecticide is beginnen voor het vliegenseizoen is begonnen, om voortplanting te voorkomen, en het regelmatig herhalen tijdens het seizoen. Een insecticide spuit je trouwens niet op je paard, maar op de stal.

Bron: Horsetalk 

 

 

 
6254781