vliegen, neus, paard, schimmel, jeuk
vliegen, neus, paard, schimmel, jeuk

Zeven mythes over vliegenbestrijding

Nieuws

Vliegen weghouden uit de stal en van je paard vraagt vaak een flinke inspanning. Ondanks dat er genoeg vliegenbestrijdingsmiddelen op de markt zijn, zijn er nog genoeg mensen die huis, tuin en keukenmiddeltjes hebben die zouden werken. Horse Channel zette ze op een rijtje en onderzocht of ze echt helpen.


Theorie: een stuiver in een boterhamzakje vol met water in de deuropening hangen zorgt ervoor dat vliegen niet binnen komen.
Conclusie: onzin. Het gedachteproces achter deze theorie is intrigerend, de methode werkt echter niet. Er wordt beweerd dat het koperen muntstuk zorgt voor een prismatisch effect op het gezichtsvermogen van een vlieg, ze zouden er zo duizelig van worden dat ze omdraaien.

Theorie: lange, koude winters vermoorden overwinterende vliegenpopulaties.
Conclusie: onzin. Entomologen zeggen dat de vliegenpopulatie diep in de grond kan overleven: zware sneeuw beschermt ze zelfs tegen de extreme kou. Bovendien kan een koude winter gevolgd door een warm en zonnig maart de vliegencycli juist versnellen, wat oneerlijk!

Theorie: elektrische vliegenvangers stoppen vliegen in hun route.
Conclusie: onzin. Het geluid dat een vliegenvanger maakt als het een vlieg frituurt klinkt misschien bevredigend, ze doen echt meer kwaad dan goed. Ze doden ook duizenden nuttige insecten die mensen of paarden niet lastig vallen, waardoor het grootste deel van de echte pestvliegen blijft leven.

Theorie: ultrasonische apparaten houden vliegen en andere insecten weg van je stal.
Conclusie: onzin. Ze produceren dan wel geluid met een hoge frequentie die mensen niet horen, om insecten te vermoorden, maar uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de apparaten niet werkt.

Theorie: Luchtverfrissers met vanille houden vliegen op afstand en zorgen ervoor dat je stal lekker ruikt.
Conclusie: onzin. Luchtverfrissers met vanille zijn niet erg handig als vliegenbestrijder, maar pure vanille houdt muggen wel op afstand (al trekt de zoete geur weer bijen aan!).

Theorie: olie van bacon stoot vliegen af.
Conclusie: waar. Vanwege zijn stroperigheid zal het toepassen van baconolie een snelle verlichting geven. En als het paard open wondjes heeft van bijtplekken, zal het vet niet irriteren. Vaseline kan ook werken.

Theorie: droogtrommel doekjes stoten vliegen af tijdens het rijden.
Conclusie: mogelijk. Ze hebben waarschijnlijk meer effect op muggen, maar drogerdoekjes bevatten twee chemicaliën: linalool en beta-citronellol, die vliegende insecten kunnen afstoten. Het kan natuurlijk nooit kwaad om er een in je zak te doen of onder je zadel te plakken, om het te proberen!

Bron: Horse Channel