vliegen
vliegen

Weg met de vliegen!

Nieuws

Vliegen horen er nou eenmaal bij in de zomer en paardenvliegen zijn echt een probleem voor zowel paarden als ruiters. Steekvliegen doorboren de huid en voeden zich van bloed, terwijl ‘gewone’ vliegen voor veel hinder zorgen omdat ze zich ophouden rond de ogen, mond, neus en andere gevoelige plaatsen.


Vliegen kunnen ziekten dragen en na een beet kunnen allergische reacties optreden. Daarnaast zijn ze irritant en moet je er altijd rekening mee houden als je werkt met paarden.

Soorten paardenpesters


Dazen (Tabanidae)


Dazen zijn er in juni en juli en zijn het meest actief op warme, zwoele dagen en dan vooral rond bossen. Ze voeden zich het liefst op de buik, benen, nek en schoft van het paard. De beten doen pijn en zorgen voor bultjes met een zweertje. Deze vliegen zullen niet snel naar een donkere plek vliegen, dus een stal biedt bescherming.

Zelfgemaakte vliegenmiddelen hebben weinig zin tegen dazen, want het zijn robuuste wezentjes. Insecticiden, beter bekend als synthetische pyrethroïden - vooral permethrine of cypermethrine - bieden de beste oplossing.

Kriebelmuggen (Simuliidae)


Kriebelmuggen zijn kleine beestjes die in stromend water hun eieren leggen. Vooral bij zonsopkomst- en ondergang zijn ze actief en tijdens het voorjaar en begin van de zomer. Deze vliegen steken vooral rondom het hoofd en in de oren, waar ze een allergische reactie op hun speeksel veroorzaken. Beten vormen pijnlijke bultjes.

Op deze vliegen werkt pyrethroïde, een synthetische insecticide. Maar het is ook fijn om een oornetje te gebruiken of producten op oliebasis, zoals citronella. Dat zorgt ervoor dat de vliegen niet op het paard willen landen. Vaseline in de oren houdt de vliegen daar weg.

Knutten (Culicoides)


Knutten zijn er klein en vliegen in een zwerm tijdens zonsopkomst- en ondergang. Ze leggen hun eieren in stilstaand water, dus probeer je paard daar uit de buurt te houden. Verschillende soorten voeden zich op verschillende plaatsen op het paard. Vaak worden manen en staart afgeschuurd door paarden met zomereczeem, zij zijn allergisch voor de beten.

Vliegensprays zijn erg effectief tegen deze beestjes. Je paard binnenhouden op de piektijden en een ventilator op stal houdt ze ook weg. Daarnaast kan een vliegendeken helpen.

De stalvlieg


Stalvliegen leggen eten in vochtige, rottende planten, vooral hooi of stro dat gemengd is met urine, water of mest. Ze worden dus geassocieerd met slechte hygiëne. Ze voeden zich op de benen van het paard en de beten jeuken en doen pijn. De beste preventie is de boel schoon te houden, maar vliegenweringsmiddelen kunnen ook worden gebruikt.

Bron: Horse and Hound