150521214_ABFweb
150521214_ABFweb

11 tips om vliegen te weren

Nieuws

Ze steken, ze zoemen, ze zijn vies, leggen eitjes die zich ontwikkelen tot wormlarfjes en je paard heeft er last van: vliegen. Weg ermee dus. Maar hoe? 10 tips om vliegen voor even of langere tijd te weren.


1. Vliegenspray

Je hebt ze in alle soorten en maten. Verdund of onverdund. De een zweert bij dit merk, de ander bij dat merk. Zo’n beetje elk jaar komen er nieuwe middelen bij. Of ze werken, hoe lang en welke het beste werkt, mag je zelf uittesten. Kijk wel eerst of je paard geen allergische reactie geeft op een van de bestandsdelen van een nieuwe vliegenspray. Dat kun je doen door eerst een klein stukje huid uit te testen, de avond voordat je je paard volledig wil behandelen.

2. Knoflook voeren

Ook weer zo’n middel waarvan de een zegt dat het werkt en de ander niet. Feit is wel dat knoflook eigenlijk niet thuis hoort in de voeding van een paard. Bij een te hoge dosering is het zelfs giftig. De specerij zou bloedzuiverend werken, maar daarvoor zou er veel van gegeven moeten worden. En dat kan tot bloedarmoede leiden. Toch zijn er heel veel knoflooksupplementen en soorten voeding met knoflook erin verwerkt te koop voor paarden. Denk goed na wat je je paard wil voeren.

3. Vliegenmasker of sliertjes

Je kunt ze kopen in de winkel, maar je kunt er ook zelf een maken van strotouwtjes: een vliegengordijntje voor je paard. Zeker als je paard niet beschikt over een weelderige voorpluk, kun je hem hiermee een handje helpen om vliegen weg te houden bij zijn ogen. Je hebt varianten die je aan het halster moet bevestigen, maar je hebt er ook die met een soort halsband vast te maken zijn. Wil je een groter deel van je paard zijn hoofd beschermen, dan heb je vliegenmaskers van gaas. De soorten gaas verschillen en sommige paarden vinden het maar gek dat ze ineens zo’n gaas voor hun ogen hebben. Probeer dit dan ook beter eerst in een wat kleinere paddock uit, of houd je paard de eerste keer aan een lange lijn om hem aan het masker te laten wennen. Maak het masker regelmatig schoon, zodat je paard goed zicht behoudt en het minder vliegen aantrekt. Daarom is het handig om er meerdere te hebben per paard.

4. Appelazijn mixen in een vliegenspray

Je kunt natuurlijk ook zelf vliegenspray maken. Appelazijn schijnt er een goede basis voor te zijn. Je kunt er van alles aan toevoegen waarvan bekend is dat het vlieg- en andere insectenwerend werkt. Zoals Deet, citronella, maar ook kruidnagels en lavendelolie.

5. Doekjes met citronella

Citronella kan een allergische reactie veroorzaken bij je paard, maar je kunt de uiteinden van zijn manen en staart, zijn halster of deken behandelen met citronelladoekjes. Vast te koop bij een drogist, zeker in deze tijd van het jaar.

6. Tea tree shampoo

Je paard wassen met tea tree shampoo voordat je op concours gaat, camoufleert zijn geur. Zo heb je even minder last van vliegen. Zeker in combinatie met nog een vliegenspray, wellicht ook op basis van tea tree-olie of -extract.

7. Sudocrem

Als je Sudocrem rond de ogen van je paard doet, en een beetje op zijn lichaam en benen, werkt dat volgens sommigen ook goed tegen vliegen. Niet zo gek als je nagaat dat er lavendel in het goedje zit.

8. Vliegendeken

Wil je niets op je paard smeren, dan kun je bijna van top tot teen inpakken met een vliegendeken. Er zijn verschillende varianten van op de markt in verschillende prijsklassen. Let wel op dat de deken niet te warm is voor je paard bij extreem zonnig weer. Ook bij het gebruik van een vliegendeken geldt hetzelfde als bij een vliegenmasker: houd hem schoon. Hoe vuiler, hoe meer vliegen er op je paard afkomen.

9. Ogen schoon en droog houden

Vliegen zitten graag rond de ogen van je paard. Ze komen vaak op tranende ogen af. Houd daarom de ogen van je paard schoon en droog, zodat ze minder snel vliegen aantrekken.

10. Stal en wei uitmesten

Vliegen komen op de geur van mest af. Als je je stallen goed schoon houdt, kan dat schelen. Ook de mesthoop een eind uit de buurt van je stallen houden kan verschil uitmaken. En als je paarden in de wei lopen, verwijder dan zoveel mogelijk mest uit de wei. Ook goed tegen wormbesmetting. Dus dat is letterlijk: twee vliegen in één klap.

Natuurlijk kun je meerdere of alle opties combineren, maar misschien heb jij betere tips om vliegen bij je paard vandaan te houden? Vul het lijstje aan!

Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van Horse and Hound