Haflinger
Haflinger

Gevaarlijke planten en insecten in de wei

Nieuws

De zon schijnt weer meer, de dagen worden langer en je paard staat weer lekker de hele dag op de wei. In dit artikel geven we je praktische tips om je paard een veilige weidegang te bieden.


1. Te veel (suikerrijk) gras


Heerlijk dat de paarden in deze tijd van het jaar lekker lang in de wei kunnen staan en naar hartenlust kunnen grazen, maar er zitten ook gevaren in het gras. Als een paard te veel gras eet kunnen er te veel suikers in zijn systeem komen. Daar kan het paard ziek van worden, denk aan ziektes als Equine Metabool Syndroom (EMS, een verstoorde vet- en suikerstofwisseling) en hoefbevangenheid. Om dit te voorkomen is het verstandig om een plak hooi aan je paard te geven voordat hij de wei op gaat. Zo zit zijn buik vol en heeft hij minder snel de neiging om te veel gras te eten. Een graasmasker en een beperking van de tijd op de wei helpen hier ook goed tegen.


2. Giftige planten en zaden


Er zijn veel planten die op de wei groeien waar je paard last van kan krijgen. Eén van de bekendere giftige planten is het Jakobskruiskruid. Deze kruid met gele bloemetjes kan voor veel schade zorgen in de lever van je paard. Meestal laten de paarden deze plant vanzelf staan, maar als de weide droog of kaal is willen ze nog wel eens een hapje meepakken. Je kunt het best de plant meteen uit de grond halen en goed in de gaten houden of er een terugkomt. Een wat minder bekende kruid is de Sint-Janskruid, deze plant komt vooral voor in zure weilanden. Als de wei vochtig is, heeft de plant de meeste kans om schade toe te richten bij je paard. Dit zorgt dan voor leverschade en zonnebrand.


Er zijn ook giftige tuinplanten die koliek en overlijden kunnen veroorzaken. Let hierbij op de Taxus en de Acaciaboom. De Buxus en de Rododendron zijn ook planten om bij op te letten. Pas vooral op dat ze niet belanden bij het groenafval of dat ze naast de weide geplant zijn.


Soms zijn de zaden van een plant of kruid net zo gevaarlijk als de volgroeide plant, denk hierbij aan Esdoornzaden. Esdoornzaden, -zaailingen en -bladeren veroorzaken een spierziekte bij paarden, waardoor ze na korte tijd al kunnen overlijden. Als je vermoedt dat er zaden in de wei liggen of er planten opkomen, is het belangrijk om de wei af te zetten en ze te verwijderen.


Lees meer over giftige planten op https://paardenvoerplein.nl/category/weide/.


3. Vervelende insecten


In de wei en tijdens het rijden zijn er in deze tijd van het jaar veel insecten waar je paard last van kan krijgen. De meest bekende daarvan zijn de dazen en horzels. Een goede tip hiertegen is een zebra-vliegendeken. De vliegen raken gedesoriënteerd door de strepen en kunnen door de deken heen minder goed prikken. Zorg ook voor dazenvallen in de wei en spuit, voordat je gaat rijden, je paard even in met anti-vliegenspray. De paarden- of hertenluisvlieg staat net onder de horzels en dazen op de lijst van vervelende steekdieren. Een goede tip voor het tegengaan van dit insect is een klein laagje vaseline op de huid van je paard te smeren. De vlieg houdt namelijk niet van een vettige ondergrond.


4. Mok


De welbekende mok, een verzameling van huidirritaties en ontstekingen rondom de onderbenen van een paard, is een vervelend probleem dat vaak ontstaat in de wei. Mok ontstaat vooral door vocht. Als je paard in een natte wei heeft gestaan is de kans op mok groter dan wanneer hij in de droge stal heeft gestaan. Er zijn een paar dingen die je kan doen om mok te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de benen van je paard droogdeppen als hij van de natte wei afkomt en ervoor zorgen dat zijn stal goed droog is. Daarnaast helpt een vette crème op de benen goed tegen het vuil uit de wei.


5. Wormbesmetting


Als je paard veel in de wei staat, is er een kans dat hij wormen krijgt. Om te voorkomen dat jouw paard wormen krijgt, is het belangrijk om de wei goed schoon te houden. Haal de mest regelmatig uit de wei en kijk of er wormen in zitten. De eitjes van de wormen zijn niet met het blote oog te zien. Laat daarom regelmatig een mestonderzoek uitvoeren in het voorjaar en de zomer.


Lees meer over preventieve maatregelen tegen wormen op https://paardenvoerplein.nl/management/11-preventieve-maatregelen-tegen-wormen/.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met paardenarts Sandra van Hamel van de mobiele dierenartsenpraktijk Hipposan.