100813801_ABFweb
100813801_ABFweb

Hoe houd je je zieke paard rustig op stal

Nieuws

Het is vervelend voor zowel een paard als voor de eigenaar: een paard dat op stal moet blijven om te genezen van een ziekte of kreupelheid. Het zouden twee weken kunnen zijn, twee maanden of zelfs een half jaar. Hieronder enkele tips van HorseTalk over hoe je dit voor je paard (en jezelf) makkelijker maakt.Zorg ervoor dat je paard een ruime stal heeft.


Daar staat hij nu namelijk altijd in en dan moet hij de ruimte hebben. Daarbij is het belangrijk dat hij ook andere paarden kan zien. Op die manier heeft hij niet het idee dat hij alleen is.

De voeding van je paard is belangrijk.


Hij staat nu niet alleen stil, hij mag zelfs niet naar buiten. Natuurlijk moet je met je dierenarts bespreken wat je hier mee moet doen, maar de hoeveelheid voer dat je paard krijgt, zal omlaag moeten. Door het gebrek aan beweging krijgt hij anders veel te veel energie waardoor hij lastig kan worden op stal.

Ieder paard heeft aandacht nodig.


Omdat je paard nu de hele dag op stal staat en zich waarschijnlijk erg gaat vervelen, is het belangrijk dat je hem genoeg aandacht geeft. Misschien kun je hem dagelijks verwennen met een uitgebreide poetsbeurt of een massage en ga gedurende de dag regelmatig bij hem kijken. Houd daarbij ook zijn hoeven in de gaten, die kunnen namelijk uitdrogen.

Mest de stal dagelijks uit.


Misschien doe je dat al, misschien om de dag. Het is nu in ieder geval extra belangrijk dat je daar extra goed op let. De uitwerpselen van je paard zorgen er namelijk voor dat de stal waar hij in staat nat en zompig wordt. Jij zou het ook niet prettig vinden om daar 24/7 op te staan en daar ook nog in te moeten slapen. Onthoud, je paard is ziek, hij zal dus waarschijnlijk vaker liggen. Zorg er dan ook voor dat er een dikke laag strooisel in de stal ligt.

Hang speelgoed in je stal.


Het ligt er natuurlijk aan wat je paard heeft en hoe ernstig de situatie is, maar om er voor te zorgen dat je paard zich niet gaat vervelen kun je best wat speelgoed wegleggen. Zo kun je bijvoorbeeld een speelbal ophangen.

Zoek een strategie voor het geven van medicijnen aan je paard.


Als je daar een goede strategie voor hebt, bespaar je jezelf en je paard een hele hoop gedoe. Lees hier een aantal tips over hoe je pillen aan je paard geeft.

Haal het stof weg.


Zorg voor zo min mogelijk stof in de stal. Was desnoods het hooi om vuil en stof eruit te verwijderen.

Als laatste:


Als je paard dan eindelijk weer naar buiten mag, doe dat dan eerst in een kleine, afgesloten omgeving en breid dat dan langzaam uit. Hij zal waarschijnlijk erg blij zijn dat hij weer naar buiten mag en het kan zomaar zijn dat hij zich in zijn uitbundigheid opnieuw bezeert.

Bron: Horsetalk