Stalgenoten
Stalgenoten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Hoe overleef ik moeilijke stalgenoten?

Fun Opvallend

Net als op je werk of op school, lopen er ook op stal weleens mensen rond waar het niet zo mee klikt. Een enkeling valt misschien zelfs in de categorie ‘moeilijke mensen’. 

Hoe overleef je dit, zonder het plezier in je paard of pony en je hobby te verliezen? 

1. De grensoverschrijder

Deze mensen hebben het niet in de gaten als ze over je persoonlijke grenzen heen gaan. Ze ruimen ongevraagd je zadelkast op en eisen vervolgens dat ze je auto mogen lenen. Ze maken gebruik van je kennis en hulp en dringen soms je privésfeer binnen. Ook al komen ze dominant over, zijn ze ook gevoelig voor afwijzing.

Hoe overleef je dat?
Als je de grensoverschrijder bot afwijst, reageert hij/zij boos en gekwetst. Daarom moet je dit voorzichtig aanpakken. Wijs diegene tactvol de deur, stel duidelijke grenzen en wees open over je gevoel. Als dit niet helpt, is het misschien slim om anderen om hulp te vragen.

2. De negatieveling

Ze proberen altijd boven je te gaan staan. Over andere mensen, gewoonten en smaken zijn ze alleen maar negatief en ze uiten hun kritiek meestal erg gevoelloos. Wat je ook doet of zegt, de negatieveling weet je een rotgevoel te bezorgen. Ben je net begonnen met het je paard aanleren van oefeningen uit de vrijheidsdressuur? Dan vragen ze lachend wanneer je bij het circus gaat. Terwijl je juist zo goed bezig bent!

Hoe overleef je dat?
Bij negatievelingen kan het goed werken om plotseling van onderwerp te veranderen, zodat hun irritante opmerkingen verloren gaan. Spreek ze daarna voorzichtig aan op wat zij hun omgeving aandoen. Het belangrijkste is te onthouden dat er iemand tegenover je zit die over alles en iedereen negatief doet (het ligt dus niet aan jou) en dat je geen enkele waarde aan hun opmerkingen moet toekennen.

3. De praatjesmaker

De praatjesmaker heeft overal verstand van en kan elk probleem oplossen – zo lijkt het tenminste, want dat beweert hij/zij. In werkelijkheid is het vaak een groot toneelspel. De praatjesmaker verhult zijn gebrekkige vaardigheden met grootspraak. Als hij/zij hiermee geconfronteerd wordt of als iets mis dreigt te gaan, weigert hij/zij de fouten toe te geven.

Hoe overleef je dat?
Vertrouw praatjesmakers niet te snel, want ze laten dingen mooier voorkomen dan ze zijn. Probeer ze ook niet te confronteren hiermee, want ze hebben de neiging om beschuldigingen te ontwijken. Je kan het beste gebruik maken van hun beperkte vaardigheden.

Als je merkt dat ze iets wat moet gebeuren eigenlijk niet begrijpen, doe je het subtiel voor. De praatjesmaker zal nooit toegeven dat hij iets niet snapt, maar jij hebt dan in ieder geval minder last van zijn/haar incompetentie. Je kan ze niet veranderen, maar je kan wel voorkomen dat je teleurgesteld raakt.

4. De energieverslinder 

Ze vertellen je graag hoe zwaar hun leven is en ‘hangen’ als het ware aan je. De energieverslinder heeft veel problemen, maar negeert iedere oplossing die je aandraagt. Langzaam slokken ze je energie op, omdat ze hulpbehoevend overkomen, maar tegelijkertijd geen stap vooruit zetten. Stiekem ben je er helemaal klaar mee, maar je hebt een beetje het gevoel dat je hem/haar niet kan laten stikken.

Hoe overleef je dat?
Bedenk hoeveel hulp je wilt geven en houd in de gaten of je niet over je eigen grenzen heen gaat. Als energieverslinders jouw gestelde grenzen niet respecteren, kan je beter afstand nemen. Eigenlijk zoekt de energieverslinder naar een soort ouderfiguur, maar net als een ouder kun je niet aan elke vraag toegeven. Wees vriendelijk maar streng, en behandel hen op een volwassen manier. Zo voelen ze zich begrepen én je stimuleert zelfstandig gedrag.

5. De vermijder

Ze trekken zich terug als ze zich onzeker voelen. Vermijders weren elk probleem en stellen dingen snel uit. Daardoor vluchten ze ook liever weg van verplichtingen of moeilijke gesprekken, dan dat ze dingen onder ogen zien. Daar hebben ze in sommige gevallen alleen zichzelf mee, maar het kan ook erg vervelend zijn als ze hun klusjes niet goed doen of als ze afspraken met een smoes afzeggen.

Hoe overleef je dat?
Vermijders zijn angstige mensen. Ga tactvol en behoedzaam met ze om en probeer ze stap voor stap in aanraking te brengen met hun angsten – verwacht niet meteen teveel. Met veel kleine acties kan je zo iemand goed helpen, waar je uiteindelijk ook jezelf mee helpt. Vertel hen ook welke gevolgen hun vermijdingsgedrag voor jou heeft.

6. De wreker

Deze mensen vergeven niet makkelijk. Als ze het gevoel hebben dat je iets doet ten koste van hen, vergeten ze dat niet. Ze gaan op zoek naar je zwakke plek en beginnen dan soms te roddelen of ze gaan je tegenwerken. Ze pakken bijvoorbeeld net de kruiwagen als ze zien dat je op het punt stond om uit te gaan mesten.

Hoe overleef je dat?
Bij deze mensen is het heel belangrijk om er snel bij te zijn. Probeer zulke mensen te betrekken bij het maken van beslissingen en vraag naar zijn/haar mening. Als je merkt dat iemand wraakzuchtig gedrag naar jou vertoont, kan het een goed idee zijn om hen te vragen of er iets is waar zij een probleem mee hebben.

Veel wrekers handelen vanuit hun antiautoritaire natuur en reageren op wat zij onrechtvaardig gedrag vinden. En sommige wrekers beseffen niet hoe hun acties anderen beïnvloeden en hoe wraakzuchtig ze eigenlijk bezig zijn. Daarom kan het een goed idee zijn om hen rustig te confronteren met de gevolgen van hun gedrag. Wat niet slim is, is als je zelf ook wraakzuchtig reageert. Dan komen jullie in een neerwaartse spiraal terecht.

7. De dominante

Ze wekken angst op door intimiderende lichaamstaal, luidruchtigheid en grote woorden. Vaak gaan mensen het conflict met hen uit de weg, waardoor ze het steeds vanzelfsprekender vinden over anderen heen te walsen.

Hoe overleef je dat?
Het werkt vaak het best als je jezelf ook licht dominant opstelt. Reageer vriendelijk, maar ook zakelijk. Dominante mensen weten heel goed bij wie hun gedrag werkt – mensen die zich terugtrekken bij dominant gedrag. Als zij zelf echter met dominant (maar wel vriendelijk!) gedrag worden geconfronteerd, binden ze vaak snel in. Vriendelijkheid en waardering van mensen die tegelijkertijd voet bij stuk houden zijn dominante types niet gewend: de strijd aangaan kunnen ze als de beste, maar eenmaal geconfronteerd met vriendelijkheid en waardering, blijft er van hun dominantie weinig over.

Tips voor elke dag

Realiseer je dat iedereen de dingen anders ziet. Probeer eens te onderzoeken wat de belevingswereld is van anderen. Stel er vragen over. Wees nieuwsgierig naar de oorzaak van de situatie. Reacties van anderen negeren, afwijzen of bagatelliseren, zorgt er vaak voor dat de relatie in een neerwaartse spiraal terecht komt. Er zijn verschillende ‘interventies’ die je kunt gebruiken om de relatie misschien te verbeteren:
- Je kan vragen waarom iemand reageert zoals ‘ie doet of een bepaalde houding aanneemt.
- Je kan vragen waar hij/zij zich zorgen over maakt.
- Je kan aangeven wat de situatie met jou doet. Houd het dan heel erg bij jezelf: ‘Ik zie dit gebeuren. Daardoor denk ik dit. En daardoor voel ik me er zo en zo bij.’
- Je kan ideeën aandragen waarvan je denkt dat die zullen helpen de situatie op te lossen. Vergeet dan ook niet om te vragen of ze zelf ook ideeën hebben om een geschetst doel te behalen.
- Je kan vragen wat hij/zij belangrijk vindt op stal en in het contact met anderen. Wie weet vindt iemand orde heel belangrijk en ben jij een beetje een sloddervos. Dan kan je misschien proberen zelf wat netter met de spullen om te gaan op stal.
- Wees bereid jouw eigen gedrag aan te passen als je juist daar iets over leert tijdens zo’n gesprek. Probeer eens te experimenteren met nieuw gedrag. Wat moet je vooral wél blijven doen (behouden)? Wat kan je beter niet meer doen (reduceren)? En wat zou je nieuw aan kunnen leren (versterken)? Door een lastige situatie bespreekbaar te maken en te onderzoeken, kom je samen op nieuwe en vaak betere ideeën.