Interactie
Interactie Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Paard geblesseerd, hoe houd je je paard en jezelf blij?

Training Mental Coaching Opvallend

En ineens staat ‘ie stil. Jouw paard, geblesseerd! Daar had je geen rekening mee gehouden, want je hebt goed op hem gepast, maar het is je toch overkomen. Hoe ga jij hiermee om? 

Monya Spijkhoven van De Gelukkige Ruiter Academie vertelt hoe je je paard, maar ook jezelf, in zo’n periode blij en comfortabel houdt.

‘Had ik het kunnen voorkomen? Heb ik iets fout gedaan? Wat is er mis gegaan?’ Je was net zo lekker op weg. Wat nu? Je vraagt rond in je omgeving hoe anderen zo’n periode hebben doorstaan. Je googled op internet hoe je zo’n periode kunt invullen. Je pakt de catalogus van de ruitersportzaak erbij en koopt alle speeltjes die je maar kunt vinden. En toch zakt de moed je een beetje in de schoenen. Er is echter maar één echt belangrijke factor in deze; jij…

Ja jij… Want hoe jij omgaat met dit gegeven is ongelooflijk belangrijk. Waarom? Jouw paard hoort bij jou. Hij is min of meer van jou afhankelijk.

1. Weet je wat een blessure voor jouw paard betekent?

Een van de basisbehoeften van paarden is veiligheid. Vanuit zijn evolutie zal een paard dat geblesseerd is zich minder sterk voelen. Als potentieel prooidier is het nu zwakker en dit wakkert zijn oerinstinct aan. Dit kan voor onbegrepen gedrag zorgen.

Antwoord: wijk zo min mogelijk af van de dagelijkse (groeps)routine binnen de grenzen van de blessure. Voorkom stress door het paard binnen zijn groep van vaste maatjes te houden. Met een beetje fantasie (aangepaste paddock, extra afscheiding en/of aangepast stalschema) en een fijne stalhouder moet dit mogelijk zijn.

2. Mag jouw paard niet tot weinig bewegen?

In de natuur kan een geblesseerd paard niet goed meekomen in de kudde en dat valt roofdieren op. Dit is niet alleen een bedreiging voor het individuele dier, maar ook voor de groep. Zelfs onze gedomesticeerde paarden hebben een scherp instinct dat extra opflakkert zodra zich een blessure voordoet. Door gebrek aan beweging (en geen mogelijkheid tot vluchten) kan het gedrag van jouw paard tijdelijk (en met pech permanent!) veranderen.

Antwoord: het is belangrijk dat je met je dierenarts bespreekt welke opties er WEL zijn. En dat je goed nadenkt over een afwisselend binnen/buiten-bestaan binnen de grenzen van de blessure. Soms is een antwoord van een dierenarts erg standaard (3 maanden boxrust), en heeft ie wellicht gelijk, maar soms ook niet. In deze is het ongelooflijk belangrijk om naar jouw individuele omstandigheden te kijken en je gevoel te volgen. Denk aan opties die bewegingsruimte beperken maar toch afwisseling bieden. Bijvoorbeeld een paddock in postzegelformaat naast zijn vrienden of een dagelijkse wandeling in een prikkelarme omgeving. Dit laatste kan afwisselend aan de hand of in een lange teugel-opstelling.

3. Kun jij jouw paard ‘loslaten’?

Het kan zijn dat je je schuldig voelt. Of teleurgesteld. Of je maakt je erg veel zorgen. Logisch. Maar realiseer je dat genezing energie nodig heeft. En als jij met een grote donkere wolk boven je hoofd de stal binnen stapt, neem je nutteloze emoties mee. Het dier weet niet waarom jij je niet goed voelt, maar wel dat je je niet goed voelt. Elk paard kan daarop anders reageren, meestal niet positief.

Antwoord: als jij de situatie kunt loslaten en deze kunt zien voor wat het is: onvermijdelijk maar tijdelijk, en daarin vertrouwen kunt houden, draag je een andere energie bij je. Zolang jij jouw paard ziet als zwak en zielig, kan een paard die rol aannemen. Je dringt dit als het ware aan hem op. Daardoor kost het hem energie. Zodra jij je paard kan zien voor wie hij was (en eigenlijk nog is), als sterk, mooi en krachtig, kan je paard daaruit putten. Het levert energie op.

4. Wil je alles oplossen of kun je ook accepteren?

Soms is het gewoon zoals het is. En moet jouw paard maanden boxrust of mag hij nauwelijks iets doen. En inderdaad, dat is inhumaan. Een dier opsluiten. De gedachte drukt zwaar op je. Het is blijkbaar nodig om weer gezond te worden. De acceptatie hiervan is enorm belangrijk. Waarom? Omdat vechten tegen iets dat onvermijdelijk is veel energie kost en daarnaast zorgen, verdriet, schuld, boosheid meebrengt.

Antwoord: wat is er WEL? Wat kun je nog WEL in deze situatie? Hoe kun je deze periode WEL invullen? Welke middelen, hoe klein ook, zijn WEL inzetbaar? En accepteer dit. Acceptatie geeft rust. Ook aan je paard. De situatie is tijdelijk. Je doet namelijk je best.

5. Extra mentale en fysieke aandacht geeft houvast

Je kunt niet de hele dag je paard gaan vermaken. Dat is niet mogelijk en niet nodig. Wel kun je een soort dagschema maken waarop je op vaste tijden je programma draait. Een dier is zo tijdgebonden, soms weten ze beter hoe laat het is dan wijzelf. Elke dag routine vind jij misschien saai, maar je paard meestal niet.

Antwoord: wat kun je op de dag extra integreren in beperkte ruimte:

  • Extra uitgebreide poetsbeurt
  • Paardenmassage
  • Clickertraining 
  • Dingen aanraken
  • Voeten geven
  • Dingen oppakken
  • Dingen zoeken
  • Hals laag brengen
  • Tellington Touch
  • Bodywraps
  • (Puzzel)speeltjes met voer
  • Gewoon met elkaar ZIJN

6. Bereid je voor

Na een blessure is er altijd een revalidatieperiode. Succes valt of staat met een goede voorbereiding. Vooruit kijken helpt. Je gaat de eerste signalen van herstel herkennen bijvoorbeeld. Je weet wat er straks te doen is.

Antwoord: gebruik deze lastige periode om te onderzoeken hoe je het beste een revalidatie kunt aanpakken. Lees, vraag, filter, ga leren wat je zelf kunt doen, check wie je hierbij kan helpen. Houd het heft in handen, dat geeft zekerheid.

Het is voor niemand leuk. Een blessure. De zorgen die je hebt kunnen je enorm beïnvloeden. Maar jij hoort bij je paard. Je bent onderdeel van zijn sociale contacten. Daarnaast heb je hem betaald en ben je verantwoordelijk. Wat extra op je kan drukken in zo’n periode, want je wilt hem zo graag blij zien.

Soms is het gewoon zoals het is. En alles is tijdelijk. Dat einddoel voor ogen houden, hoe ver weg ook, geeft houvast om te zien wat je tot die tijd WEL kunt doen. En wat niet kan, kan niet. Het is niet mooier…. Maar je kunt het!

Bron: Bit & Cap