medicijnen
medicijnen

Pillen geven aan je paard

Nieuws

De dierenarts heeft je paard nagekeken, het probleem gediagnosticeerd en jou achtergelaten met een pot gigantische pillen die je twee keer per dag zou moeten geven. Je bent opgelucht dat het kwaaltje makkelijk te behandelen is, maar die pillen... Hoe ga je dat oplossen? Je paard eet ze waarschijnlijk niet uit je hand. Dus wat is de beste manier om ze naar binnen te krijgen?


Bij kleine pillen is het het makkelijkst om een klein gaatje in een appel of wortel te maken en daar de pil in te doen. Geef je paard eerst een paar stukjes waar niks in zit om vervolgens die met de pil te geven, snel gevolgd door weer wat zonder pil. Met een beetje geluk slikt je paard hem door zonder iets in de gaten te hebben.

Paarden hebben een goed gevoel voor ruik en smaak, dus deze truc werkt misschien niet voor latere doses. Als dat zo is, kun je de pil vermalen tot een poeder en mixen met iets wat je paard heel erg lekker vindt, bijvoorbeeld appelmoes, yoghurt, stroop of glazuur. Een paar eetlepels verbergen vaak de geur en smaak van de pil. Als het paard het prutje niet wil eten, doe het dan door voer dat hij lekker vindt. Sommige paarden eten het poeder gewoon als het door hun voer zit, maar let dan wel op dat het poeder niet aan de voerbak blijft plakken. Dan krijgt hij nog niks binnen.

Je kunt het poeder ook mixen met fruitdrank of gelatinepoeder met een smaakje. Veel paarden houden van de smaak van aardbeien, maar je zult eerst moeten experimenteren om te kijken welke smaak jouw paard niet kan weerstaan.

Als het dan nog steeds niet lukt, is het tijd voor een andere techniek. Mix de vermaalde pil met appelmoes of yoghurt en stop het in een grote spuit die je bij de dierenarts kunt halen (je moet wel het mondstuk afknippen om het gat groter te maken). Zorg dat er iemand is die het paard vasthoudt en spuit het prutje in de mond van je paard, als een wormenspuit. Zorg dat het niet aan zijn verhemelte plakt of dat hij het uitspuugt. Met een beetje oefening gaat dit steeds makkelijker en heb je straks niet eens hulp meer nodig.

Bron: Equinews