140301010_ABFweb
140301010_ABFweb

Tip Marlies van Baalen: wissel eens van paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Marlies van Baalen.

[caption id=”attachment_18073” align=”alignright” width=”199”] Marlies van Baalen[/caption]



“Ik zou iedereen willen aanraden om ‘ingewikkelde oefeningen’ eerst te voelen op een leerpaard. Hiermee bedoel ik oefeningen als bijvoorbeeld keertwendingen of changementen. Als jijzelf en je paard een oefening allebei nog moeten leren dan kan dit natuurlijk goed gaan, maar het kan ook heel lastig worden. Daarom: leer het gevoel van de oefening op een leerpaard.

Het is erg handig om af en toe eens van paard te wisselen. Er zijn altijd bepaalde dingen die moeilijk zijn, voor je paard of voor jezelf als ruiter. Iemand anders heeft daar weer een andere kijk op en kan zeggen ‘Ik voel dit’ of ‘Ik voel dat’. Springruiters doen dit al veel meer. Maar voor dressuurruiters is dit ook enorm handig. Het is sowieso goed om je paard eens te zien lopen met iemand anders op zijn rug. Dan vallen je ook weer dingen op, die je normaal onder het zadel niet opmerkt.

Iedere ruiter heeft zijn of haar specialiteit; de één kan dit goed en de ander is weer beter hierin. Dan is het goed om eens te wisselen en elkaar tips te geven. Voor jonge paarden is het ook goed als er eens iemand anders opstapt.

Een oefening voor het eerst ervaren op de rug van een leerpaard is zeer nuttig. Als instructeur kun je een hoop uitleggen, maar dat laatste stukje is toch een stukje ruitergevoel. Dat kun je niet tot op de millimeter uitleggen. Het kan dan heel verhelderend werken als je zo’n oefening eerst eens voelt. Het gevoel krijgt van de bewegingen die onder je plaatsvinden. Zodat je denkt: ‘Ooooh ja, zo voelt dat dus. Dit is waar ik naar toe moet.’ Dat kwartje moet eerst vallen.

Wij hebben natuurlijk veel verschillende paarden en ruiters op stal, dus van paard wisselen is zo gepiept. Maar wees niet bang om de stoute schoenen aan te trekken en bijvoorbeeld een clubgenootje te vragen of je eens op zijn of haar paard mag stappen. Mocht je nu echt niet de mogelijkheid hebben om eens op een ervaren paard te stappen, dan is een dressuursimulator misschien een goed idee. ”

“De pen geef ik door aan Joyce Heuitink. Zij heeft als bondscoach bij de para-dressuur natuurlijk enorm veel succes gehad zojuist op de Wereldruiterspelen. Ik ben benieuwd hoe ze dat allemaal heeft gedaan en welke tip zij kan geven.”
140312106_ABFweb
140312005_ABFweb