141110298_ABFweb
141110298_ABFweb

Tip Sander Marijnissen: zo rijd je een goede galopwissel

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter Sander Marijnissen.

[caption id=”attachment_36487” align=”alignright” width=”192”] Sander Marijnissen[/caption]“Voor een goede galopwissel is het belangrijk dat een paard met veel sprong galoppeert. Tijdens het zweefmoment verandert hij namelijk van galop. Bovendien scoor je hoger in de proef als je paard mooie, grote wissels springt.

Voorbereiding


Dat heeft veel te maken met de kwaliteit van de galop, maar ook met de voorbereiding. Neem de tijd en schakel meerdere malen waardoor het paard goed actief wordt en reactie geeft. Hierdoor krijg je veel controle over de galop waardoor het paard zich goed laat sluiten en er balans en verzameling ontstaat.
Stel dat je in de linkergalop zit. Richt je paard goed recht. Neem een klein beetje stelling naar rechts, terwijl je de hulpen voor de linkergalop blijft aangeven met je benen en je lichaam, door je linkerheup naar voren te houden.

Hulp


Pas als je paard nageeft op rechts en rechtgericht blijft en je hem gesloten houdt op je linkerhand, ontspan je je rechterhand en geef je de hulp voor de wissel. Dit doe je middels het naar voren brengen van je rechterheup en het verleggen van je linkerbeen naar iets achter de singel, tegelijkertijd verleg je het rechterbeen op de singel. Blijf tussentijds goed je galop controleren. Je paard mag niet ineens harder of zachter gaan. Als je de galop goed onder controle houdt na de wissel, kan je gaan werken aan de volgende wissel. Zo kun je een heel aantal wissels achter elkaar rijden, waarbij je tussendoor steeds de kwaliteit van de galop herstelt.

Series


Gaat het goed, probeer er dan een serie met een vast aantal galopsprongen van te maken, zodat je jezelf dwingt om binnen vier of drie galopsprongen die voorbereiding door te voeren. Tel goed mee en laat je paard alleen omspringen als hij goed galoppeert, zodat je een correcte wissel krijgt. Zo niet, galoppeer dan door en werk eerst aan de sprong en controle.”

“Ik geef de pen door aan hoefsmid (en tevens mijn broer) Egbert Marijnissen.”
140328030_ABFweb