070703494_ABFweb
070703494_ABFweb

Tip Arie Hoogendoorn: rugproblemen bij het paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierenarts en teamveterinair voor de springpaarden senioren Arie Hoogendoorn.

[caption id=”attachment_20223” align=”alignright” width=”199”] Arie Hoogendoorn[/caption]



“Ik wil graag ruiters en amazones, die paarden hebben met rugproblemen, duidelijk maken dat ze het beste gebruik kunnen maken van de professionals, die actief zijn in de paardenwereld. Paardrijden is een moeilijke sport of hobby, omdat je de kwaliteiten en tekortkomingen van TWEE levende individuen moet combineren en dan ook nog tot een goed resultaat moet komen. Daarmee wil ik zeggen dat het niet altijd meevalt in de praktijk, omdat paarden niet altijd doen wat je wilt en dat niet altijd aan de ruiter ligt, maar soms wel.

Gelukkig zijn er mensen in de paardenwereld, zoals ruiters, trainers, hoefsmeden, dierenartsen en dierenfysiotherapeuten, die kennis en ervaring met paardensport hebben en goede adviezen kunnen geven. De verschillende deskundigen kunnen ofwel de ruiter proberen wat te leren of het paard, dan wel de fysieke toestand verbeteren.

Een belangrijk probleem wil ik daarbij eruit lichten; namelijk rugproblemen. Ik denk dat op dit moment veel paarden met rugproblemen afgeschreven worden, die best goed zouden kunnen functioneren. Paarden functioneren prima als er niemand op gaat zitten. Er komt bij mij nooit iemand met een fokmerrie met een rugprobleem. Feitelijk creëren we zelf het probleem door op het paard te gaan zitten. Dat betekent, dat we in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rugproblemen bij het paard.

In mijn praktijk ervaar ik dat rugproblemen wel op te lossen zijn. Goede training van het paard, het in zijn waarde laten en als ruiter aandacht aan je eigen fysieke capaciteiten besteden helpen hier enorm bij. Professionals kunnen hier ook een belangrijke bijdrage aan leveren en uiteraard wij ook als dierenartsen met behulp van objectieve diagnostiek en gerichte therapie. Ik hoop dat paarden met rugproblemen eerder een uitdaging gaan vormen, dan het einde van een samenwerking tussen ruiter en paard.”

“Ik wil voor de volgende tip Eugène Reesink voordragen. Hij is handelaar in dressuurpaarden en heeft al een aantal goede paarden als jong paard gevonden.”
121126444_ABFweb