090910563_ABFweb
090910563_ABFweb

Tip Anneke Hallebeek: houd de voeding van je paard simpel

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dr. Anneke Hallebeek, dierenarts en specialist veterinaire diervoeding.

[caption id=”attachment_23102” align=”alignright” width=”300”] Dr. Anneke Hallebeek. Foto: Mevr. van Doorn[/caption]



“Je paard goed voeren is niet altijd even makkelijk. Nu de paarden weer veel op stal staan mag daar wel extra aandacht aan gegeven worden. Door de voedingstoestand geregeld te controleren houd je zicht op de energiebalans. En zal je merken dat de hoeveelheid voer die het paard nodig heeft om niet te dik te worden of niet te vermageren varieert.

Niets zo dynamisch als voeding! Het blijft altijd een puzzel om elk paard correct van alle voedingsstoffen te voorzien. Want energie is één, voldoende vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen zijn twee, drie en vier. En jammer genoeg kan je dat nu niet zo goed aan de buitenkant zien. Sterker nog, ook de waarde van bloedonderzoek is vaak te teleurstellend. En dus heb je vertrouwen nodig in iemand die verstand heeft van paardenvoeding en het rantsoen kan beoordelen. Je voerleverancier, dierenarts of voedingsdeskundige. Ga in ieder geval niet op basis van mooie praatjes en reclame van alles bijvoeren. Negen van de tien keer heeft je paard het gewoonweg niet nodig.

Hoe dan wel? Basisregel nummer één is om je paard ruwvoer te geven dat past, zowel qua kwaliteit als kwantiteit. Een sportpaard heeft een rijkere kwaliteit nodig dan een paard dat 3-4 keer per week niet al te zwaar werk doet. Geef volwassen paarden minimaal 7-8 kg per dag en pony’s 4-5 kg. Weeg het maar eens! Meer mag altijd, graag zelfs. Maar helaas worden paarden ook van hooi te dik. En een te dik paard loopt een verhoogd risico op stofwisselingsproblemen (insulineresistentie) en daarmee hoefbevangenheid. En wat je een paard zeker niet toewenst is dat laatste. Met meer dan 3 kg krachtvoer zijn extra supplementen overbodig. Niet elk paard heeft krachtvoer nodig. In dat geval kan een supplement naast ruwvoer een compleet rantsoen vormen. Simpel dus!”

“Ik geef de pen door aan dierenarts en instructeur Menke Steenbergen van hippisch trainings- en adviesbureau Centaur.”
2013 Horse Event BCS  demo 1 (1)