101203670_ABFweb
101203670_ABFweb

Tip Hergen van Hall: zorg dat je paard goed in zijn vel zit

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van ruiter en trainer Hergen van Hall.

[caption id=”attachment_24864” align=”alignright” width=”300”] Hergen van Hall. Foto: www.1pknoord.nl[/caption]



“Bij ons op stal komen vaak paarden binnen die om verschillende redenen niet klikken met hun ruiter. Sommige paarden willen juist zo graag voor hun ruiter aan het werk, dat ze door miscommunicatie bestempeld worden als niet braaf. Sommige ruiters hebben een paard uitgezocht, liefde op het eerste gezicht, maar in de praktijk blijkt toch dat paard niet helemaal te passen. Al gauw krijgt een paard een stempel van gevaarlijk of niet meewerkend, wat ook kan liggen aan de combinatie ruiter-paard. Er is dan geen klik, wat uiteindelijk niet werkt.

Sommige ruiters eisen van hun paard dat het zich aanpast aan hun systeem van trainen. Dat is een keus die je maakt, maar dan moet je de oorzaak van het niet klikken niet bij het paard neerleggen. Sommige ruiters hebben angst wat ze, wellicht onbewust, in de weg zit, waardoor het paard verkeerde signalen krijgt. Het kan gaan om kleine dingen die je aanpast, wat grote veranderingen veroorzaakt. In ieder geval hebben minder paarden een harde aanpak nodig dan gedacht wordt. Het kan goed liggen aan oorzaken buiten het paard, waardoor het paard bepaald gedrag vertoond en zit het juist in een andere benadering of meer nageeflijk rijden van het paard wat al veel doet. Daarbij is de ene ruiter gelukkiger met een type paard waar een andere ruiter niet bij past, praktijkvoorbeelden genoeg hiervan.

Naast het goed klikken van de combinatie ruiter-paard in het werk is een minstens zo belangrijke factor van het zich goed voelen van een paard het verdere management rondom het paard; een duidelijke structuur, regelmatige logische training, op tijd ontspanning, goed voer en zeker ook belangrijk een goede smid. Ken je paard en herken het als het niet goed in zijn vel zit en blijf dan zeker kritisch op jezelf.

Als laatste tip zou ik willen zeggen hoe leuk het is om als afwisseling je paard aan de dubbele longe te trainen. Je ziet je paard dan lopen, kunt gevoel houden op twee teugels, bent zelf actief bezig en kunt oneindig gymnastiek doen. En fijne afwisseling als je niet alle dagen op dat paard klimt maar wel wilt werken.”

“Ik geef de pen aan hoefsmid Gerard van der Meulen.”
hergen