120326829_ABFweb
120326829_ABFweb

Tip Liesbeth Ellinger: blessures bij paard en ruiter

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Liesbeth Ellinger, dierenarts, gespecialiseerd in homeopathie.

[caption id=”attachment_42470” align=”alignright” width=”200”] Liesbeth Ellinger[/caption]



“Paarden zijn grote, sterke en snelle dieren. Onder meer daarom zijn ze ook zo mooi, maar daardoor zie je in de paardensport meer en ernstigere blessures dan bijvoorbeeld bij tafeltennis.

Arnica


Er is een middel dat eigenlijk in geen enkele EHBO-kit mag ontbreken, en dat is Arnica. Dit is een homeopathisch middel, dat bekendheid heeft gekregen omdat het vaak erg effectief is bij trauma: kind van de trap gevallen, auto-ongeluk, paard over de kop: je kan het geven bij heel veel verschillende ongelukken, waarbij stomp geweld is geweest. Dus niet bij een grote open wond, maar als er kneuzingen zijn. Als je het geeft, zie je dat de zwelling veel sneller verdwijnt, de bloeduitstorting veel minder wordt en ook de pijn wordt veel minder.

Een paar voorbeelden


Een paard schrikt en springt bovenop zijn eigenaresse. Die voelt direct een flinke zwelling in haar bil opkomen, en ze voelt hoe die snel groter wordt, ze zegt dat ze de ader voelt spuiten…. Gelukkig heeft ze Arnica 200K bij de hand en dat neemt ze in. Direct stopt de bloeding, maar na een kwartier voelt ze dat het bloedvat weer begint te lopen. Direct neemt ze weer Arnica en het bloeden stopt weer. Dit herhaalt zich nog een paar keer tot ze voelt dat het bloedvat niet meer spuit. De zwelling ( een haematoom, dus) verdwijnt in de dagen erna.
Een Haflinger komt kreupel uit de wei, hij doet wel vaker gek in de wei en waarschijnlijk heeft hij zich weer eens verstapt. Meestal is hij daarna een week kreupel. Nu krijgt hij 2 x daags Arnica 200K en na een dag loopt hij weer goed.
Een KWPN-ruin heeft al twee jaar een peesblessure, de pees blijft steeds maar verdikt. Het is begonnen nadat hij in de tralies van de box heeft gehangen met zijn been. Hij krijgt 1 x daags Arnica 200K en na drie dagen begint de zwelling te verminderen, na een week heeft hij weer vier dunne benen.

Inwendig


Arnicazalf is iets, waar al veelvuldig gebruikt van wordt gemaakt. Maar een inwendig homeopathisch middel dat hoog gepotentiëerd is, werkt meestal veel effectiever. Soms zijn er vervolgmiddelen nodig, die specifiek werken op pezen, spieren of bot. Daarvoor kan je het beste een homeopathisch werkend dierenarts raadplegen. Ik raad alle paardenliefhebbers aan om altijd een flesje Arnica 200K klaar te hebben staan in de stal. Bij een blessure van het paard of van jezelf, kan je het altijd direct geven/nemen. Het heeft geen bijwerkingen en het bespoedigt de genezing enorm.”

“Ik geef de pen door aan voedingsdeskundige Inge Nijkerk.”
SF120424_0063