150727310_ABFweb
150727310_ABFweb

Tip Henk Frederiks: kopen en opleiden van jonge paarden

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Henk Frederiks van Stal Bakker-Frederiks.

[caption id=”attachment_44633” align=”alignright” width=”300”] Henk Frederiks[/caption]

“Wij kopen onze paarden vrijwel altijd op jonge leeftijd: veulens of drie- a vierjarigen. Maar waar let je nu op bij het kopen van een jong paard? Het is allereerst belangrijk dat je toekomst in het paard ziet.

Kwaliteit


Wij letten op kwaliteit, een correcte bouw, goed beenwerk en drie goede gangen. Gezien wij springpaarden hebben is het belangrijk dat de paarden makkelijk galopperen en in principe een simpel changement kunnen springen. Het paard moet ook fijn kunnen draven, met veel lossigheid in het lijf. Het hoeft echt geen hoogvlieger te zijn of te draven voor een tien, maar het is wel belangrijk dat het paard van zichzelf makkelijk wil lopen. Daarnaast is een correcte bouw erg belangrijk. Als een paard ergens een tekortkoming heeft, bijvoorbeeld een weke rug, kom je dat in het rijden altijd tegen.

Geef ze de tijd


Als je een jong paard gekocht hebt, geef het dier dan tijd om zichzelf te ontwikkelen. Geef hem de rust om te groeien en laat hem zijn fouten maken. Voelt het paard moe aan over een langere periode? Geef hem dan zijn rust. Een vierjarige mag bij ons gerust de hele zomer op het land. Zo hadden wij een jong paard dat erg groot en slap was en gigantisch in de knoei zat met zijn lijf. Als vier- en vijfjarige heeft hij de hele zomer in de wei gelopen. Als zevenjarige sprong hij toch mooi mee in Lanaken.
Zorg dat je overal de tijd voor neemt en niet te snel resultaat wil zien. Dit is vaak moeilijk, vooral als je paarden van anderen in training hebt. Maar voor de ontwikkeling van de paarden is het erg belangrijk dat je de tijd neemt.”

“Ik geef de pen door aan Rob Besselink, oud-springruiter en op dit moment druk met het trainen en begeleiden van ruiters.”
10866250_388688394650986_1359694926956990838_o