121122341_ABFweb
121122341_ABFweb

Tip Paul de Vries: behandel je paard als paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierenarts Paul de Vries.

[caption id=”attachment_22020” align=”alignright” width=”200”] Paul de Vries[/caption]



“Het klinkt zo logisch: ‘Laat een paard gewoon paard zijn’, maar voor veel mensen is dat lastig. De natuur heeft er in de evolutie miljoenen jaren over gedaan om een paard te maken zoals hij is en wij mensen denken het toch allemaal beter te weten. We doen het paard een deken op, want anders heeft hij het koud. We zetten het paard op stal, anders verwondt hij zichzelf in de wei of wordt hij nat in de regen. We geven hem kilo’s krachtvoer, want dat vindt hij zo lekker. En als hij dan eventjes buiten komt, pakken we zijn benen helemaal in zodat hij geen schrammetje kan krijgen.

Dat je een sportpaard krachtvoer geeft is redelijk. Wanneer je topprestaties van hem verwacht redt hij dat niet op enkel ruwvoer. En dat je andere aanpassingen doet in zijn leven is soms ook te begrijpen. Probeer wel zoveel mogelijk de natuur die het paard in zich heeft te benaderen.

Een paard is een sociaal dier, een kuddedier, en is voor zijn welzijn afhankelijk van soortgenoten. Een geit of koe is geen volwaardige vervanger van een ander paard. Daarnaast is een paard een ruwvoer-verteerder. Het paard is gebouwd om de hele dag door op zoek te gaan naar eten en ruwvoer te verteren, zo’n 16 uur per dag. Als wij het paard twee keer per dag zo’n drie kilo hooi geven, staat hij de rest van de tijd uit zijn neus te eten. Hierdoor ontstaan maagzweren en ‘stalgebreken’ zoals kribbebijten en weven en eet hij vanwege die ingeprogrammeerde kauwbehoefte de boxwand, het strooisel of zelfs zijn eigen mest op.

In de natuur leggen paarden dagelijks vele kilometers af, wij hokken ze op in een kleine box. De meeste gevangen hebben het zelfs nog beter, die komen vaker dan één keer per dag buiten hun cel. Als je boxen gebruikt, probeer dan het bovenste luik zoveel mogelijk open te laten, zodat het paard zijn hoofd naar buiten kan steken. Kijk maar eens op stallen waar de luiken open staan: alle paarden staan met de hoofden naar buiten. Volkomen logisch! Sluit jezelf maar eens urenlang op op de wc, doe je ding en spoel dan niet door. Dan zou je willen dat je je hoofd naar buiten kon steken.

Met zoiets geestdodends als een stapmolen vervang je niet de behoefte aan vrije beweging van je paard. Paarden worden door ons mensen gedwongen dingen te doen die ver tegen hun natuur ingaan, hierdoor krijg je veel frustraties. We moeten ophouden met paarden te veel te vermenselijken. Een paard kan een hele hoop zelf regelen. Zoals de paardenvacht vocht kan afvoeren en de temperatuur kan reguleren, daar kan geen deken tegenop. Denk bij alle keuzes die je maakt voor je paard zoveel mogelijk aan hoe de natuur het heeft bedoeld en aan zijn welzijn en respecteer zijn natuurlijke behoeften.”

“Ik geef de pen door aan paardengedragsspecialist Machteld van Dierendonck.”

P.S. Jeroen Dubbeldam was helaas verhinderd.
opi1-Info@-Paul-de-Vries-200x300
492541