Afkes blog afke boekenblog
Afkes blog afke boekenblog

Boekenblog: The Cognitive Horse

Nieuws

We brengen ons paard naar de wei, doen het halster af en verwachten dan dat hij wegrent. Als het paard gewoon blijft staan, geven we hem misschien een vriendelijke klap op zijn kont of zwaaien een keer met onze armen zodat hij alsnog in actie komt. Waarom doen wij dit?


Het weide-verhaal is erg herkenbaar. Het zou over mij kunnen gaan. En nee, ik heb geen idee waarom ik een paard graag zie wegrennen in de wei. De schrijvers van het boek The Cognitive Horse hebben wel een verklaring. Volgens hen hebben wij (wij ruiters en paardenliefhebbers) allerlei ideeën over het paard en zijn gedrag. De grap is dat het paard zich soms aanpast aan onze ideeën. Zijn wegrennen is dan geen eigen gedrag, het is een reactie op ons gedrag. Wij leren hem weg te rennen als hij wordt losgelaten in de wei. Ondertussen vertellen wij onszelf misschien dat hij dit doet omdat het een vluchtdier is. Die rennen nu eenmaal veel.

Het weide-voorbeeld is een mooi voorbeeld van anthrozoology of zoöantropologie. Dat is de studie naar de interactie tussen mensen en dieren. Het is een combinatie van onder andere ethologie, antropologie, psychologie en zoölogie en het is waar de schrijvers van het boek ‘The Cognitive Horse’ zich mee bezig houden. Zij verdiepen zich vooral in de hippische stroming van zoöantropologie. Die draait om de cognitieve capaciteiten van het paard, om zijn ‘nieuwsgierigheid, ontdekkingsgedrag en ontwikkelingsmogelijkheden’.

Het doel van de schrijvers is om aan de hand van nieuwe inzichten de relatie tussen mens en paard te veranderen èn te verbeteren. De schrijvers stellen namelijk dat we nu vaak een eenzijdige relatie met ons paard hebben. We willen hem iets leren en we willen het liefst zijn reacties controleren. Dat is eenrichtingsverkeer. Een gelijkwaardige relatie is tweerichtingsverkeer. Om zo’n relatie te krijgen zal jij je moeten verdiepen in het paard, de dingen leren zien zoals hij ze ziet en bestaande ideeën misschien moeten loslaten.

En dan? Dan leer je meer over je paard en over jezelf. Dan kan het paard gewoon bij het hek van de wei blijven staan als jij hem loslaat en dat vind jij dan prima. En mocht je dan, uit een soort automatisme, toch weer een keer met je armen zwaaien, dan weet je in ieder geval waarom.

Bit mag van de schrijvers één exemplaar weggeven van The Cognitive Horse. Wil jij kans maken op dit boek? Leg hieronder uit waarom.


Let op: het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar!

Titel: The Cognitive Horse
Schrijver: Francesco De Giorgio en José Schoorl
Uitgever: Learning Animals
ISBN Nummer: 978-90-821604-2-0
Prijs: € 22,-
Te bestellen via de site van Learning Animals.

 
LEA_BOEK_COVER_HQ (Large)
1772601
1778141
211096
212980
270968