Afkes blog afke boekenblog
Afkes blog afke boekenblog

Boekenblog: Paardsignalen

Nieuws

‘Zoekplaatje: Stapt deze amazone goed op?’ Die vraag staat naast een foto van een dame die keurig een krukje gebruikt om in het zadel te komen. Ik denk dus: ja! Dan lees ik het antwoord. Het krukje is goed, maar als de dame het wat dichter bij het paard had gezet, had ze het zadel (nog) minder opzij getrokken met haar gewicht. Ik kijk nog een keer en zie dan inderdaad een gat tussen haar krukje en haar paard.  Dit ene plaatje (en het boek staat er vol mee) is wat de schrijvers bedoelen met ‘kijken, denken, doen’. En ik ben fan!


Drie weken geleden heb ik mijn haar afgeknipt. Voorheen hing het ergens halverwege mijn rug, nu hangt het op mijn schouders. Een kleine 20 centimeter is eraf. Mijn medecursisten van de woensdagochtendgroep zagen het niet. En dat is niet erg, maar met deze mensen volg ik al zes weken een cursus mindfulness! En mindfulness draait om aandacht.

Ik werk dus ook al zes weken aan mijn ‘aandachtigheid’ maar vergeet nog vaak om echt op te letten. Klein voorbeeld: ik werk aan dit stukje in een restaurantje in Amsterdam. Terwijl ik zit te tikken, drink ik een wijntje, knabbel ik van een amuse en werk ik het hoofdgerecht weg. Wat was dat hoofdgerecht ook alweer?

Maar gedachteloos eten, doe ik vooral mezelf aan. Dat is niet erg. Hoewel mijn mindfulness-docent daar waarschijnlijk anders over denkt. Het is wel erg dat ‘we’ vergeten om aandachtig naar ons paard te kijken. Want die probeert, op zijn manier, met ‘paardsignalen’, van alles en nog wat duidelijk te maken. Soms praat hij zachtjes met een oor, soms gaat hij op zijn achterbenen staan omdat hij bang is dat we hem anders niet ‘horen’.

Zie jij al die signalen van jouw paard? Heel goed, geef jezelf een klopje. Maar weet je ook waarom je paard iets zegt of doet en hoe jij daarop moet reageren? ‘Paardsignalen’ brengt al die informatie samen; wat zie je, (kijken) waarom doet je paard dit (denken) en wat doe je eraan(doen). Allerlei dagelijkse onderwerpen en situaties komen op deze manier aan bod: omgang met paarden, verzorging, weidegang, stalling en voeren (‘hangt deze drinkbak hoog genoeg?) Praktische informatie en veel foto’s leggen je uit waar je op moet letten, wat je wil zien en wat je moet doen als je iets anders ziet. Met zoekplaatjes kun je jezelf op een leuke manier scherper maken en overhoren.

Als mijn eten op is (het was heerlijk, echt waar!) en ik even een momentje neem om aandachtig te zijn, voel ik zowaar een fuzzy feeling in mijn buik. En nee, dat is niet de wijn, dat is de blijheid die ik voel bij het ontdekken van dit soort fijne boeken.

Bit mag van Roodbont Publishers één exemplaar weggeven van ‘Paardsignalen’. Wil jij kans maken op dit boek? Leg hieronder uit waarom.


Titel: Paardsignalen
Schrijvers: Menke Steenbergen en Jan Hulsen
Uitgever: Roodbont Publishers B.V.
ISBN Nummer: 978-90-8740-074-3
Prijs: € 24,60
Cover_Paardsignalen
3591241