wendy-bleekemolen-blogger
wendy-bleekemolen-blogger

Blog: Vertrouwen

Nieuws

In mijn vorige blog sprak ik erover dat grondwerk voor ieder ras geschikt is. Dit is eigenlijk vrij logisch als je bedenkt dat we ons baseren op de taal van het paard. Een paard blijft een paard of hij nu ‘vrij’ of ‘gevangen’. Ze behouden dezelfde noden, spreken nog altijd paardentaal enzovoort. Je hebt wel paarden die last hebben van hun gevangenschap en trauma oplopen of nooit hun eigen taal goed leren ontwikkelen.


Wat ook nog zo kan zijn, is dat een paard zich ervoor heeft afgesloten. Dit wil niet zeggen dat hij jou niet begrijpt wanneer je zijn spelletjes en taal hanteert. Het is gewoon zo, dat het paard heeft geleerd dat het beter is om niet te communiceren met mensen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een paard heel de tijd probeert, om iets te vertellen en wij het niet begrijpen of hem zelfs afstraffen voor het gedrag dat we op dat moment niet begrijpen. Het paard linkt vervolgens dat het beter is om zijn mond te houden. Dit zijn allemaal zaken die ik je zeker kan vertellen als ik jou en jouw paard zie als combinatie.

Het grondwerk zorgt ervoor dat we respect en vertrouwen krijgen van ons paard. Daarnaast is het ook van groot belang dat we het paard respecteren! Zijn eigen ruimte is net zo belangrijk als die van ons.

Vertrouwen van je paard krijgen, dat kun j door veel grondwerkoefeningen en schriktraining te doen. Maar vertrouwen groeit ook vanuit samen zijn en veel zaken samen te doen. Het is een proces dat je met z’n twee doorloopt. Bij dit proces is het belangrijk dat we ook een goede zelfreflectie toepassen. We staan er te weinig bij stil hoeveel onze emotie en energie het paard beïnvloeden. Heb je een bepaalde angstdrempel? Of een bepaalde emotie die jouw paard stoort? Leer hier dan eerst mee om te gaan.

Je kan hiervoor alternatieve workshops/cursussen voor volgen. Ademhaling is er bijvoorbeeld eentje van. Als je verkeerd ademhaalt, bijvoorbeeld vanuit je borst in plaats vanuit je buik, kan dit behoorlijk tegen je werken in de omgang met dieren. Als een dier vanuit zijn borst begint te ademen duidt dit op een paniek. Logisch dus dat jouw paard jou dan niet vertrouwt en misschien zelfs extra alert is ten opzichte van zijn omgeving.

Zelfreflectie wil ook zeggen dat we onze bagage onder de loep moeten nemen. Het klinkt allemaal heel wat, maar ik heb het als een heus cadeautje ervaren! Het loswerken met vijf paarden heeft mij gedwongen om mijzelf en mijn levensstijl eens goed onder de loep te nemen. Het heeft geleid tot mijn laatste boek. Voor mij is het een reis geweest die echt de moeite waard was. Alles wat we inperken met hulpmiddelen duidt eigenlijk dat we ofwel kennis te kort komen… Respect en/of vertrouwen tekort komen. Werken zonder hulpmiddelen dwingt ons om ons in het paard en onszelf te verdiepen. Daaruit groeit een verstandhouding en vertrouwen. Zo kun je angsten bekijken en eraan werken. Bepaalde emoties zoals boosheid, frustratie etc. Maar ook niet uitgewerkte dromen kunnen in de weg staan.

De praktische kant van grondwerkoefeningen voor vertrouwen zijn ook enorm leuk! Je kan je helemaal uitleven met obstakels en dergelijke.

In het filmpje zie je een jong paard samen met mij ons funpark doen. Dit is eenvoudig aan te leggen op de wei. Veel plezier en hopelijk inspireert het jou!