akal-theke
akal-theke

Vrouw 2500 jaar geleden begraven met drie paarden

Nieuws

De ‘Ice Princess’ leefde 2500 jaar geleden in de bergen van Siberië en werd in 1993 gevonden in een grafheuvel. In haar graf vond men sieraden, kleding en drie paarden. De ernstig zieke jonge vrouw is waarschijnlijk gestorven aan borstkanker en viel enkele maanden voor haar dood van een paard. Omdat zij zo goed bewaard is gebleven wordt er vandaag de dag nog steeds onderzoek gedaan naar deze tot de verbeelding sprekende vrouw en haar leven.


De ernstige verwondingen die ze tijdens deze val opliep, hebben mogelijk een rol gespeeld in haar overlijden. Zij had een schedelfractuur en verschillende gewrichten waren beschadigd. In de laatste publicatie over de Ice Princess heeft één van haar onderzoekers, Professor Natalya Polosmak, een situatie geschetst van de laatste maanden van het leven van de vrouw. Zij gelooft dat zij een spiritueel gids en healer was in de Pazyryk cultuur. Dit was onder andere te zien aan de vele goed bewaarde tatoeages die de vrouw had en de rijkdom die haar is meegegeven in het graf.

De vrouw is waarschijnlijk op een paard gestapt om mee te gaan naar de winterlocatie van het kamp. Deze reis wordt vandaag de dag nog steeds gemaakt door nomadische herders in dat gebied. Door haar hoge status wilden ze haar waarschijnlijk niet achterlaten, ook al was ze zo ziek. Op een gegeven moment viel ze van haar paard, waarmee ze de rechterkant van haar lichaam zwaar beschadigde. De vrouw overleefde de val en werd meegenomen naar het kamp. Polosmak gelooft dat ze haar bed daarna nooit meer verlaten heeft.

De onderzoekers denken dat de Ice Princess in oktober in het kamp is aangekomen en ergens tussen januari en maart is overleden. Voordat zij in juni werd begraven, is haar lichaam enkele maanden bewaard. De onderzoekers konden het verloop van de tijd zo goed achterhalen omdat zij de maaginhoud van de paarden in haar graf hebben geanalyseerd. De paarden waren waarschijnlijk bij haar begraven om haar te begeleiden in haar reis naar het hiernamaals.

Bron: Horsetalk