winter
winter

Drie feiten over paarden en de winter

Nieuws

Van het controleren van haargroei tot het dekseizoen onder de invloed van licht. Kende jij de volgende drie feiten over paarden in de winter al?Feit 1: paarden krijgen geen wintervacht omdat de temperatuur zakt. Het is een reactie op de lengte van de dag.


Leg jij je paard altijd vroeg in het seizoen een deken op zodat hij ‘niet in zijn vacht komt’? Dat heeft helemaal geen zin. Onderzoekers aan de Universiteit van Texas hebben de theorie onderzocht dat paarden die onder langer daglicht staan stoppen met het krijgen van een wintervacht of vroeger in de rui komen. Ze hielden een experiment onder een jaarling en twee twenters, die in twee groepen stonden. De groep die langer daglicht kreeg, kreeg 16 uur licht per dag. De andere groep kreeg alleen natuurlijk daglicht van 1 oktober tot 6 december. Alle paarden werden in een stal gehouden die niet verwarmd was en geen van de paarden kreeg een deken op.

De eerste twee maanden was de haargroei gelijk tussen de twee groepen. Maar in december was het haar van de groep dat natuurlijk daglicht kreeg zo’n drie keer langer.

De onderzoekers ontdekten ook dat er geen speciaal licht nodig is om dit effect te bereiken. Dus wil je volgend jaar dat je paard minder dik in zijn vacht komt? Laat dan gewoon de stallampen aan.

Feit 2: merries die in het licht staan worden gewoon hengstig in de winter.


Niet alleen de haargroei hangt af van het licht. Als je een vroeg veulen wilt, kun je de werking van de eierstokken stimuleren door de merrie langer licht te geven. Bij hengsten die onder kunstlicht staan begint het dekseizoen ook eerder, en ze zitten eerder aan hun piek.

Feit 3: tijdens de wintermaanden warmen paarden zich op door de spijsvertering.


Wanneer microben in de darmen voedsel door middel van fermentatie verteren, komt er warmte vrij. Dit proces vindt plaats in de blindedarm en de dikke darm. Onderzoek toont aan dat vezelrijk voedsel - zoals hooi en bietenpulp - meer warmte produceren dan vezelarm voedsel zoals bijvoorbeeld mais.Bron: Horsenation

Lees meer feiten en fabels over de winter in Bit 222, deze ligt 19 december in de winkel.