Zebra
Zebra

Werken zebrastrepen verkoelend?

Nieuws

De strepen van een zebra spelen mogelijk een rol bij het koelen van de dieren in de Afrikaanse hitte. Dat suggereert een nieuwe studie. Volgens de onderzoekers is er ook bewijs dat de strepen ziektedragende insecten op afstand houden, maar zijn er meerdere redenen waarom zebra’s strepen hebben.


In hun onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science, stellen de onderzoekers dat zebra’s in warme regio’s meer strepen lijken te hebben dan de dieren in koelere delen van Afrika.

Al een eeuw lang onderzoeken wetenschappers het raadsel van de strepen. Inmiddels zijn er vijf hoofdtheorieën: om insecten af te weren, camouflage door een optische illusie, het verwarren van roofdieren, het verlagen van de lichaamstemperatuur en het helpen met sociale cohesie.

Het nieuwe onderzoek is geen winnaar van de oude puzzel, maar het laat wel zien dat de temperatuur het sterkst gelinkt is aan de strepen. Hoe warmer het klimaat, hoe meer strepen de zebra lijkt te hebben.

De onderzoekers uit de VS en Duitsland bestudeerden 29 verschillende omgevingsfactoren bij steppezebra’s, verdeeld over 16 verschillende plaatsen van zuid tot centraal Afrika. Ze ontdekten dat sterkere strepen op de rug correleerden met temperatuur en regenval. Het correleerde niet met de aanwezigheid van leeuwen of vliegen.

Co-auteur van de studie, Ren Larison en haar collega’s merkten op dat ze patronen regionaal verschillen. Op sommige plaatsen hadden de dieren hele dikke witte en zwarte strepen, terwijl zebra’s in andere gebieden maar dunne strepen hadden. Hun bevindingen dat hogere temperaturen gelinkt zijn aan dikkere strepen voegt gewicht toe aan de hypothese dat strepen helpen met het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Die hypothese is gebaseerd op het idee dat zwarte en witte strepen verschillend warm worden, wat ervoor zorgt dat er verschillende luchtstromen tussen de strepen ontstaan. Hierdoor ontstaan kleine wervelwindjes die een verkoelend effect hebben. Dit werkt het beste op sterke, contrasterende strepen, dus de onderzoekers verwachten dat de zebra’s in warmere regio’s dikkere strepen hebben.

“De twee milieuvariabelen die het nauwst betrokken zijn bij de variatie in strepen hebben beide te maken met de temperatuur en dat ondersteunt de hypothese dat strepen kunnen worden gelinkt aan thermoregulatie”, stellen de onderzoekers.

Bron: Horsetalk