zebra
zebra

Waarom zebra’s écht strepen hebben

Nieuws

Al tientallen jaren doen wetenschappers onderzoek naar de strepen van zebra’s. De meest bekende theorie was tot nu toe dat het ingewikkelde patroon zebra’s minder goed zichtbaar zou maken voor roofdieren. Recent onderzoek van de universiteit van Cambridge zet echter een streep door deze verklaring.



Dazzle-camouflage


Zebrastrepen zijn een mysterie voor onderzoekers. Het is te verwachten dat zo’n strepenpatroon met een hoog contrast juist meer zou opvallen bij roofdieren dan een onopvallende vacht in een effen kleur. Wetenschappers vermoeden dan ook dat er meer achter deze vorm van camouflage schuilt. Eén theorie is dat zebra’s gebruik maken van de zogenaamde dazzle-camouflage: in beweging zouden de verschillende strepen door elkaar lopen en het moeilijker maken voor een roofdier om in te schatten hoe snel en in welke richting een zebra zich voortbeweegt. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden om deze reden gevechtsschepen beschilderd met geometrische strepenpatronen.

Computerspel


Een team van drie wetenschappers van de universiteit van Cambridge liet voor haar onderzoek 60 testpersonen een computerspel spelen en merkte op dat gestreepte objecten in het spel juist sneller ‘gevangen’ werden dan andere objecten. Horizontale strepen werden eerder opgemerkt dan verticaal of diagonaal gestreepte of effen objecten, maar als er meerdere objecten zichtbaar waren, werden alle gestreepte objecten er sneller uitgepikt. Dit zou dus de theorie weerleggen dat zebra’s minder snel worden gevangen in een kudde.

Kanttekeningen


Eén van de Britse wetenschappers, Anna Hughes, maakt in een blog wel een paar kanttekeningen bij haar eigen onderzoek. Zo merkt ze op dat mensenogen verschillen van de ogen van de echte natuurlijke vijanden van zebra’s, en dat strepen op de ogen van een jachtluipaard wellicht een heel ander effect hebben. Daarnaast komen de bewegingen van de objecten in het computerspel dat gebruikt werd voor de test niet volledig overeen met de manier waarop een kudde zebra’s zich voortbeweegt.

Hughes pleit voor een verder onderzoek naar dazzle-camouflage en zegt dat het bewijs voor deze camouflagetechniek samengebracht zou moeten worden met de bewijzen die er zijn voor de andere functies van het strepenpatroon. Het is volgens Hughes namelijk niet ondenkbaar dat de strepen meerdere doelen dienen. De vliegendeken met zebrapatroon kan dus gerust nog even op je paard blijven liggen ;-)

Wil je het volledige onderzoek lezen? Klik dan hier.


Bron: Horsetalk