zebra
zebra

Waarom hebben zebra’s strepen?

Nieuws

Het is een vraag die ons al eeuwenlang bezig houdt: waarom hebben zebra’s nou eigenlijk strepen? Onlangs bogen onderzoekers Tim Caro en Theodore Stankowich zich weer over de kwestie. Ze kwamen met vier hypotheses.


Die hypotheses luiden als volgt:

  1. Om roofdieren te verwarren;

  2. Om de onderlinge sociale band te versterken;

  3. Als verdediging tegen parasieten en vliegen;

  4. Als verkoeling.


De onderzoekers vergeleken de omgevingsfactoren en de geografische verschillen in streeppatronen van de steppezebra op zestien verschillende locaties. Ze keken naar locaties met veel vliegen of met een populatie leeuwen. De onderzoekers concludeerden dat zebra’s in warme gebieden meer strepen op het lijf hadden. Ook in gebieden met meer regenval hadden de zebra’s meer strepen.

Caro en Stankowich schrijven dat ze geen verband hebben gevonden tussen strepen en camouflage tegen roofdieren. Ook vonden ze geen bewijs dat de strepen werken tegen insecten. Ze vonden wel dat de strepen op het hoofd, de nek, de flank, de romp en de benen kunnen worden geassocieerd met temperaturen tussen de 15 en 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen de 30 en 85 procent. De zwarte strepen trekken zon aan, maar de witte stoten ze weer af waardoor volgens de onderzoekers een verfijnd verkoelingssysteem ontstaat waarmee de zebra zijn temperatuur kan regelen.

De onderzoekers schrijven wel dat het kan zijn dat de strepen in de eerste instantie zijn ontwikkeld om insecten te weren, maar er is meer onderzoek nodig om definitief te concluderen waarom de zebra’s strepen hebben.

Bron: Royal Society Open Science