Shetlanders
Shetlanders

Therapiepony’s verdwenen uit pleegtehuis

Nieuws

Twee geredde pony’s zijn verdwenen uit hun pleegtehuis waar ze werden ingezet als therapiepony voor kinderen. Tyson en Bam Bam verbleven op Holly’s Horse Heaven in Omeath, zuid Ierland, waar ze werden gerehabiliteerd en getraind om kinderen met speciale eisen te helpen.


Afgelopen zomer werden de pony’s herplaatst in een pleegtehuis waar ze gebruikt werden om te werken met kinderen uit families die in aanraking zijn gekomen met zelfmoord. “We geloofden dat ze een erkende stichting waren”, zegt Elaine Duffy, mede-oprichter van Holly’s. “De man kwam bij ons met al zijn papieren en geloofsbrieven en toen we de stal bekeken zagen we dat het prachtig was, met 30 are’s om te grazen.”

Maar, na een bezorgd telefoontje van een welzijnsinspecteur, hoorde de stichting dat de Shetlanders weg waren. “We gingen langs voor een bezoekje bij de pony’s, maar toen we aankwamen zeiden ze dat ze een paar weken geleden waren gestolen”, vertelt Elaine. “Het is niet gemeld aan de politie of aan ons, terwijl in het contract staat dat we altijd op de hoogte moeten zijn van de verblijfplaats van de pony’s.”

Beide pony’s werden vijf jaar geleden door Holly’s gered van ‘vreselijke omstandigheden’. Tyson had zoveel honger dat hij planken at en Bam Bam - die toen nog hengst was - werd gedumpt in een weide vol merries waar hij regelmatig klappen kreeg. Zijn oog hing uit de kas toen Elaine hem vond. Gelukkig is haar dochter dierenarts en kon ze het oog net op tijd terugplaatsen. Een dierenarts hechtte het en wonderbaarlijk genoeg behield de pony zijn zicht.

Elaine is bang dat de pony’s misschien verkocht zijn zonder haar toestemming. “We hebben ze nog niet eerder herplaatst want ze waren in een zeer slechte staat toen ze bij ons kwamen. Het heeft lang geduurd voor ze weer gezond waren”, vertelt Elaine. “Ze maken deel uit van het programma voor gehandicapten, maar we hadden genoeg pony’s en dachten dat we wel konden delen. We hebben de pony’s gegeven uit vertrouwen en compassie, dus het is ook onze fout dat we de man niet hebben gecontroleerd. Er is dus zeker een les geleerd, in het vervolg checken en dubbel checken we.”

Bron: Horse and Country