0K9B3073
0K9B3073

Door de lens van: Minipony’s op stap naar verpleeghuis

Nieuws

Wekelijks gaat Nynke Woerts met haar twee minipony’s op stap naar het verpleeghuis. “Mensen vinden het zo mooi, het heeft echt een effect op ze. Het is prachtig om op deze manier mijn werk en hobby te combineren.” Bit-Fotograaf Nikki de Kerf ging mee op pad voor een reportage in Bit 276.


Nynke werkt sinds 2016 als verpleegkundige op de revalidatie afdeling van de organisatie Meriant. Daarbij heeft ze ook een hbo-opleiding service, zorg en welzijn gedaan en in 2020 afgerond. Vanaf medio januari 2020 is ze haar eigen bedrijf ‘Mens, dier & Welzijn’ gestart, waar ze met de pony’s langs gaat in zorginstellingen.


Afstudeeronderzoek


Als afstudeerproject heeft Nynke onderzoek gedaan naar dieren in de gezondheidszorg. Nynke: “Ik heb het praktijkonderzoek uitgevoerd door mijn eigen mini-Appaloosa hengst mee te nemen naar de afdeling en dit was een groot succes.” Vanuit hier is Nynke uitgenodigd door de directeur om dit, wat begon als een afstudeeronderzoek, door te zetten binnen de organisatie.


Pony’s in de lift


Bij de organisatie waar Nynke zelf werkt gaat ze wekelijks naar verpleeghuizen toe, elke keer op een andere locatie. “Meestal spreken we af rond 10 uur, koffietijd. Dan is er iemand mee van de locatie die mij met de pony’s rondleidt naar de mensen die dat leuk vinden of er behoefte aan hebben.” Nynke gaat met met de pony’s mee de huiskamers en slaapkamers van de patiënten binnen. Of een stukje wandelen buiten met een bewoner. De pony’s gaan zelfs mee de lift in.


Mensen opzoeken


De paarden zijn al vanaf jongs af aan onder de mensen. Momenteel neemt Nynke haar merrie Gabriëlle en 1-jarige dochter Isabella mee naar de bezoeken. “Ze zijn heel aanhankelijk naar de mensen toe en zoeken het contact echt op. In de huiskamer laat ik de kleine vaak los en ze loopt zelf naar de bewoners toe. De pony’s zijn op ons vakantiepark ‘de Koning te Rijk’ opgegroeid en hebben dit allemaal spelenderwijs geleerd.”Emotioneel


“Het moment dat mij heel erg bij is gebleven, is toen ik met de pony’s op bezoek was bij een bewoner die helemaal opbloeide en emotioneel werd. De verpleging vertelde mij dat deze persoon normaal veel in zichzelf is gekeerd en weinig emotie toont.” Nynke vertelt dat de verhalen loskomen bij de mensen: “Een tijdje terug zat een oudere man met klompen aan in zijn scootmobiel te wachten bij de voordeur, bij binnenkomst met de pony’s werd deze bewoner erg emotioneel met tranen van geluk en zo begon hij te vertellen dat hij in zijn hele leven paarden heeft gehad.”


Nog nooit gemest


De pony’s reageren heel rustig om de mensen. “Het is erg bijzonder, maar de pony’s hebben nog nooit gemest als ik ze mee nam. Ze zijn ‘zindelijk’. Dit betekent dat ze ontspannen zijn.” Ook valt het Nynke op dat de oudste pony zich aanpast aan het looptempo van de ouderen. “Thuis draaft ze mee, maar bij de ouderen maakt ze kleinere stapjes.” Nynke geeft aan dat ze het zelf belangrijk vindt dat de pony’s het ook leuk vinden en dat ze zelf het contact opzoeken. “Thuis zijn ze echt pony.”Kinderziekenhuis en gehandicaptenzorg


Omdat Nynke zelf als verpleegkundige werkt, ziet ze de meerwaarde met betrekking tot het welzijn van de mensen. Ook zou ze dit graag uitbreiden naar andere doelgroepen. “Zeker voor o.a. kinderziekenhuizen, gehandicapten zorg en andere instanties kan het waardevol zijn.” Het is een hele ervaring waar nog lang over wordt nagepraat. “Zelfs op de begrafenis van één van de bewoners werd er benoemd dat deze persoon het zo mooi had gevonden dat de pony’s langs waren geweest.”


https://youtu.be/y13t4FWLjwI

Bron: Bitmagazine.nl

0K9B3280
0K9B3339