121128920_ABFweb
121128920_ABFweb

Vredig einde voor werkpaarden in Ethiopië

Nieuws

Brooke, de wereldwijde organisatie voor paardenwelzijn, heeft samengewerkt met de overheid in Halaba, Ethiopië om een aantal wetswijzigingen te realiseren. Hierdoor is het mogelijk dat het team van Brooke gedumpte werkpaarden en -ezels met extreme verwondingen of ziektes mag euthanaseren, wanneer de dieren geen baat meer hebben bij medische hulp.


Deze beslissing zorgt ervoor dat veel paarden, ezels en muildieren worden verlost van een onnodig, langdurig lijden. Het dumpen van afgedankte werkdieren is een groot probleem in de stedelijke gebieden van Ethiopië, vooral in Halaba, is een groot probleem.

Gedumpt op straat


Zodra paarden, ezels of muildieren te zwak of te ziek zijn om te werken, worden ze soms achtergelaten op straat om langdurig te lijden voordat ze langzaam sterven. Ook lopen ze kans om aangevallen of opgegeten te worden door hyena’s. Deze dieren worden vervolgens door Brooke gevonden in een staat die onomkeerbaar is, waardoor de enige humane oplossing euthanasie is.

Verlossing


De nieuwe wet houdt in dat Brooke kan besluiten een verlaten dier in te laten slapen als zij dit nodig achten, zonder het risico dat er achteraf iemand kan zeggen dat zijn dier zonder overleg is meegenomen. ”Euthanasie is altijd een emotionele beslissing, zowel voor ons team als voor de lokale mensen waar we mee werken. Het is onze taak om te doen wat we kunnen om comfort en verlossing te bieden aan lijdende dieren, die zo hard werken voor de mensen die afhankelijk van ze zijn”, vertelt Melissa Liszewski van Brooke. “Het succes van de wetswijziging is een voorbeeld van hoe het communiceren op regeringsniveau ons helpt om de hardwerkende dieren te steunen.”

Bron: Horsetalk