Brooke Hospital
Brooke Hospital

Achtergelaten werkpaarden hoeven niet langer te lijden

Nieuws

Nieuwe regelgeving in Halaba (Ethiopië) zorgt ervoor dat verwaarloosde en verlaten werkpaarden geëuthanaseerd kunnen worden. Stichting Brooke Hospital heeft een stokje gestoken voor deze paarden en door samen te werken met de Ethiopische regering zijn inmiddels andere wetten doorgevoerd.


Het is nu toegestaan dat het team van Brooke Hospital achtergelaten werkpaarden mag euthanaseren die zwaar gewond zijn waar overige medische hulp niet meer bij zal baten.

Groeiend probleem


Het aantal verlaten werkpaarden in stedelijke gebieden van Ethiopië is een groot groeiend probleem. Met name in Halaba.

Paarden die te ziek of zwak zijn om te werken worden achtergelaten op straat, waarna zij vervolgens in hun lijden sterven of worden opgegeten door hyena’s. Deze paarden zijn vaak in zo’n erbarmelijke toestand dat euthanasie nog de enige optie is.

Eigenaren niet te traceren


Het probleem is dat voor kort een paard niet mocht worden geëuthanaseerd zonder toestemming van de eigenaar. Als een paard eenmaal is achtergelaten, is de eigenaar echter moeilijk te traceren. Met de nieuwe wetten kan Brooke de achtergelaten paarden euthanaseren zonder dat dit juridische risico’s met zich meebrengt.

“Euthanasie is altijd een emotionele beslissing, voor zowel ons eigen personeel als de lokale arbeiders, maar het is onze plicht om te doen wat we kunnen om de hardwerkende paarden uit hun lijden te verlossen. Deze nieuwe wet is slechts een voorbeeld van hoe zinvol het is om met de lokale overheid samen te werken”, zegt Melissa Liszweski, een van de hulpverleners bij Brooke.

Bron: Horse & Hound