vrijwilliger
vrijwilliger

5 Manieren om vrijwilligerswerk met paarden te doen

Nieuws

Wat is er nu mooier dan zoveel mogelijk met paarden bezig te zijn? Nou, zoveel mogelijk met paarden bezig zijn én er andere mensen mee helpen! Door vrijwilligerswerk met paarden te gaan doen, krijg je je dagelijkse portie paard én doe je iets goeds voor je omgeving. We geven je vijf tips voor leuk én paardig vrijwilligerswerk.



1. Paardrijden voor gehandicapten


Paardrijden is er voor iedereen, zowel voor valide als mindervalide ruiters. Gelukkig zijn er een aantal maneges en rijverenigingen in Nederland die mensen met een beperking de kans bieden om met paarden om te kunnen gaan. Daar kunnen de meeste maneges best wat hulp bij gebruiken: mensen die kunnen helpen met verzorgen, opzadelen en naast de paarden lopen in de lessen, bijvoorbeeld. Kijk op de website van de Federatie Paardrijden Gehandicapten om te zien of er een manege bij jou in de buurt zit en ga eens langs om een kijkje te nemen.

2. Paardenopvang


Van rusthuizen tot opvangplaatsen voor zieke en zwakke paarden: er zijn gelukkig een aantal stichtingen die zich ontfermen over paarden die de zorg hard nodig hebben. De meeste van deze stichtingen zijn afhankelijk van donaties om rond te komen, en van vrijwilligers om te helpen bij de verzorging. Neem eens contact op met een stichting bij jou in de buurt om te vragen of ze nog hulp kunnen gebruiken. En donaties in de vorm van halsters, zakken voer en borstels zijn natuurlijk nooit mis!

3. Wedstrijden


Wie zelf wel eens op wedstrijd is geweest, weet: je komt handen tekort! Maar ook bij de organisatie kunnen maneges en rijverenigingen altijd wel wat hulp gebruiken. Vaak zijn er op maneges inschrijflijsten te vinden waarop je je kunt aanmelden als ringmeester, voorlezer, schrijver... En daar staat regelmatig iets tegenover, zoals korting op een rijles of een speciale vrijwilligers-buitenrit. Maar ook op grotere evenementen zijn vrijwilligers meer dan welkom. Kijk bijvoorbeeld op de site van de KNHS om te zien of en waar je je kunt aanmelden.

4. Goede doelen


De meest voor de hand liggende manier om iets voor een goed doel te doen, is donateur worden of met de collectebus op pad gaan. Maar er zijn ook stichtingen die op zoek zijn naar vrijwilligers die fysiek aan de slag gaan. De Dierenbescherming heeft een vacaturebank met allerlei uiteenlopende taken in verschillende regio’s, waar vast iets tussen zit dat je aanspreekt. En ook over de grens is genoeg te doen: denk bijvoorbeeld aan paardenwelzijnsorganisaties The Brooke en World Horse Welfare. Dieren helpen én op wereldreis, dat klinkt als een geweldig avontuur!

5. Verzorgpony


Genoeg paardenmensen hebben het in hun jonge jaren gedaan: een briefje ophangen op een pensionstal omdat je op zoek bent naar een verzorgpony. Maar ook -en misschien júíst-  als volwassene is je hulp als verzorger vaak erg welkom bij paardeneigenaren. Hoe fijn is het als eigenaar om de zorg voor je paard even te kunnen overdragen aan iemand met verantwoordelijkheidsgevoel, ervaring én eigen vervoer? Het kan wat moeite kosten voor je de juiste match gevonden hebt: gaat het je puur om het verzorgen en vertroetelen, dan ben je waarschijnlijk niet op je plek bij een wedstrijdpaard dat zes dagen per week getraind moet worden. Maar uiteindelijk is het misschien wel de ultieme vrijwilligersklus in de paardenwereld: jij kunt vrijwel kosteloos genieten van het werken met paarden, de eigenaar krijgt de kans om een dagje vrij te nemen, en de paarden krijgen extra liefde en aandacht. Win-win-win!

Naar een idee van Horse and Hound