paardenwelzijn
paardenwelzijn

Conferentie over paardenwelzijn in Europa

Nieuws

De gezondheid en het welzijn van Europese paarden mogen niet langer over het hoofd gezien worden. Dat zegt de directeur van Britse welzijnsorganisatie World Horse Welfare voorafgaand aan een conferentie die volgende week zal plaatsvinden.



Rapport


De conferentie zal geleid worden door Europees parlementslid Julie Girling en zal de problemen bespreken die eerder dit jaar werden aangekaart in het rapport ‘Removing the Blinkers’ (’Oogkleppen af’). Volgens dit rapport moet er onder andere een welzijnswetgeving komen die specifiek op paardachtigen is gericht. Paarden en ezels vallen in de huidige Europese regelgeving tussen wal en schip, omdat ze het ene moment worden beschouwd als boerderijdieren en het andere moment als gezelschapsdieren. Daarnaast zou paardenwelzijn in de sport en recreatie dezelfde prioriteit moeten krijgen als de veiligheid van de ruiter.

Industrie


Het is van groot belang dat de paardenindustrie in Europa meer aandacht krijgt, zegt World Horse Welfare-directeur Roly Owers. De industrie is niet het meest intensief als het gaat om aantallen dieren, maar heeft wel een grote invloed op de economie. De paardenindustrie draagt naar schatting jaarlijks zo’n €100 miljard bij aan de Europese economie en is goed voor bijna 900 duizend banen. Paarden vervullen niet alleen een rol als gezelschapsdier, maar zijn ook onmisbaar als werkdieren in de toeristische sector, landbouw, voedselproductie, als therapiedieren en als elite-athleten in de topsport.

De conferentie over het welzijn van Europese paarden zal volgende week woensdag plaatsvinden. Tijdens de conferentie zullen verschillende sprekers van de Europese Commissie, het Europese parlement en de hippische sector aan het woord komen.

Meer lezen over de paardenwelzijnskwestie? Het complete rapport is hier te downloaden.


Bron: Horsetalk