opstijgen
opstijgen

Slim paard geeft geen garantie op probleemloze training

Nieuws

Slimme paarden zijn niet per se de makkelijkste om te trainen, meldt Horsetalk. Onderzoekers van de Universiteit van Lublin onderzochten 120 paarden naar hun vaardigheid om een houten doos te openen voor voer.


Hun resultaten lieten zien paarden die kort deden over het openmaken van de doos, langer de tijd nodig hadden wanneer ze zadelmak werden gemaakt. “Het lijkt erop dat paarden die snel leren niet gemakkelijk meewerken met het opstijgen”, zeggen Witold Kędzierski en zijn collega’s.

“Het trainen van een paard is gebaseerd op de relatie tussen mens en paard, wat vereist dat het paard actief, bewust gedrag vertoont en daarnaast een goede vaardigheid bezit om te leren.”

In hun studie gebruikten ze 40 warmbloeden, 40 Arabische volbloeden en 40 Anglo-arabieren. Elke groep bestond uit 20 hengsten en 20 merries. Het waren renpaarden.

De tijd die een paard nodig had om een doos met voer te openen in de eerste fase van de training, werd een maatstaaf van de leerbaarheid van elk paard. De warmbloeden deden er het langst over, de Anglo-arabieren hadden de doos in 191 seconden open.

“Het lijkt erop dat de paarden die de doos snel open hadden, rustig zijn tijdens het opleggen van het zadel maar niet stil willen staan wanneer iemand op wil stijgen. De relatie tussen de tijd van het openen van de doos en de reactie op de training moet nog goed worden geanalyseerd”, aldus de onderzoekers.

Bron: Horsetalk