oren boos
oren boos

Paard heeft meer gezichtsuitdrukkingen dan gedacht

Nieuws

Het klinkt ons misschien bekend in de oren: maar wetenschappers hebben ontdekt dat paarden een flink repertoire gezichtsuitdrukkingen bezitten. Horsetalk schrijft dat de onderzoekers ontdekten dat veel ervan gelijk zijn aan die van mensen.


“We kijken nu naar hoe deze uitdrukkingen gelinkt zijn aan emotionele statussen”, vertelt Jennifer Wathan, van de Universiteit van Sussex, die de studie leidde. “Het verbaasde ons hoeveel verschillende expressies paarden hebben en hoeveel ervan gelijk zijn aan die van mensen.”

Er zijn dan wel verschillen tussen de gezichtsstructuur van mensen en paarden, maar ze kunnen dankzij de bewegingen van lippen en ogen toch gelijke expressies maken. Wanneer ze zich in een negatieve emotionele staat bevinden bijvoorbeeld, heffen zowel mens en paard de huid boven het oog op. Het omlaag duwen van de mondhoeken blijkt bij paarden een onderdanig gebaar.

De onderzoekers ontwikkelden een systeem, dat 17 uitdrukkingen onderscheidde bij paarden. Bij mensen vonden ze er 27, bij chimpansees 13 en bij honden 16. “Paarden zijn visueel ingesteld, hun zicht is beter dat van gedomesticeerde katten en honden, maar het nut van hun gezichtsuitdrukkingen is lange tijd over het hoofd gezien”, vertelt Wathan.

Er is verder onderzoek nodig naar de relatie tussen gezichtsuitdrukkingen en het emotionele karakter van het dier.

Klik hier voor de gehele studie. 

Bron: Horsetalk