Oog
Oog

Studie: ‘Paarden begrijpen menselijke gezichtsuitdrukkingen’

Nieuws

Uit een nieuwe studie blijft dat paarden in staat zijn om menselijke gezichtsuitdrukkingen te interpreteren. Als paarden worden geconfronteerd met foto’s van een boos kijkende man versnelt de hartslag van de dieren. Dit gebeurt niet als ze naar eenzelfde soort foto kijken van een man met een lachende gezichtsuitdrukking. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.


De Britse wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 28 paarden aan een leidsel naar een levensgrote foto te leiden in een stal. Het ging altijd om een foto van dezelfde man, maar soms werd hij lachend getoond en soms met een boos gezicht.

Hartslag


Uit de reactie van de paarden bleek dat ze de emotie van van de man konden aflezen aan de hand van de foto. De hartslag van de dieren ging niet alleen omhoog bij het zien van een boze gezichtsuitdrukking. Ze draaiden hun hoofd dan ook zo dat ze de foto goed met hun linkeroog konden bekijken, zo meldt nieuwssite Science Now.

Rechterhersenhelft


Dat zou een teken zijn dat ze het beeld verwerkten met hun rechterhersenhelft. Het linkeroog is namelijk verbonden met de rechterhelft van het brein. Volgens de wetenschappers is dat goed verklaarbaar, aangezien de rechterhersenhelft is gespecialiseerd in het verwerken van negatieve emoties.

Meer onderzoek


De studie suggereert dat paarden samen met honden de enige dieren zijn die menselijke gezichtsuitdrukkingen kunnen interpreteren. Maar om dat definitief te bewijzen, is meer onderzoek nodig: studies met levende proefpersonen bijvoorbeeld, in plaats van alleen experimenten met foto’s. Al eerder werd aangetoond dat paarden in veel gevallen dezelfde gezichtsuitdrukkingen voor emoties vertonen als mensen.

Bekijk hier de videoreportage van de BBC.

Bron: NU