Borstelen
Borstelen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Onderzoek toont aan: liever krauwen dan borstelen

Welzijn Opvallend Verzorging

Franse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de gezichtsuitdrukkingen en bloedwaardes van paarden tijdens het verzorgen van de vacht door te borstelen of te krauwen. Hieruit blijkt dat paarden meer genieten van het krauwen op bepaalde plekken, dan wanneer ze helemaal geborsteld werden.

De dertien paarden uit de eerste groep werden in totaal elf sessies van elk tien minuten gekrauwd. Dit werd gedaan met de hand, waarbij voornamelijk gefocust werd op de plekjes die de paarden het fijnst vonden.

De tweede groep paarden werd gepoetst met borstels, waarbij een vooraf opgesteld borstelprotocol werd gebruikt. Tijdens het borstelen werd er gemiddeld met 80 slagen per minuut geborsteld, waarbij het hele lichaam werd afgegaan en geen rekening werd gehouden met hoe het paard daarop reageerde. Dit resulteerde er in dat sommige paarden gingen proberen om contact met de borstel te vermijden.

Opvallende uitkomsten

Tijdens de elfde en tevens laatste sessie werd geconstateerd dat de krauwgroep meer contactzoekendgedrag ging vertonen dan de paarden die volgens het protocol geborsteld werden. Terwijl de protocolgroep juist gedrag ging vertonen om contact met de borstel te vermijden.

Behalve het gedrag werd ook de hartslag, variatie in hartslag, hoeveelheid van het hormoon cortisol (stresshormoon) in het bloed en de hoeveelheid oxytocine (gelukshormoon) in het bloed gemeten. Hierbij was het opvallend dat deze waardes zowel voor als na het borstelen hetzelfde waren, maar na elf sessies was de hoeveelheid oxytocine in het bloed lager bij de krauwgroep. Dit was onverwacht, maar uit een eerder onderzoek was al gebleken dat een lagere hoeveelheid oxytocine juist een indicatie is voor goede welzijn.

Het gedrag tijdens de poetssessies was wel een beetje verschillend tussen beide groepen. Wegdraaien, de rug of buik intrekken en dreigend gedrag werd het vaakst gezien bij de protocolgroep. Ook in de gezichtsuitdrukkingen werd een verschil gezien tussen beide groepen. 

Bij de krauwgroep werden gezichtsuitdrukkingen zoals half gesloten ogen, hangende lippen en een lage nekpositie vaker gezien. Terwijl de protocolgroep meer tekenen van ongenoegen lieten zien, zoals een hoge nekpositie en ver opengesperde ogen. Hierbij was het opvallend dat precies dezelfde gezichtsuitdrukkingen weer werden gezien toen beide groepen een jaar later weer op dezelfde manier werden gepoetst.

Bruikbare resultaten

De resultaten van het onderzoek komen overeen met eerder verzamelde gegevens die aantoonden dat poetsen van de juiste plekjes er voor zorgt dat het paard meer contact gaat zoeken. Maar als er niet wordt geluisterd naar de reactie van het paard, dan kan dit er voor zorgen dat het paard het poetsen gaat vermijden.

Daarnaast is er ook een ander belangrijk resultaat uit het onderzoek gekomen. Elf poetssessies kunnen er namelijk al voor zorgen dat precies dezelfde gezichtsuitdrukkingen worden herhaald wanneer het paard een jaar later weer op dezelfde manier gepoetst wordt. Dit is een belangrijk gegeven voor mensen die werken met dieren, want de manier waarop er met ze om wordt gegaan laat nog lang sporen achter.

Ook toont dit onderzoek aan dat de juiste manier van poetsen niet alleen zorgt voor een betere band, maar ook het welzijn verbetert...

Bron: Horsetalk