oog detail schimmel
oog detail schimmel

Paarden zien beter dan gedacht

Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat paarden hun ogen kunnen roteren om de horizontale pupillen paralel te houden met de grond, schrijft Horsetalk. Deze vaardigheid - die ze delen met schapen, geiten en herten - zorgt ervoor dat ze tot wel 50 graden meer kunnen zien. De onderzoekers noemen het opmerkelijk.


De bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van 214 soorten landdieren. Aangetoond werd dat dieren met verticale pupillen vaker roofdieren zijn die vanuit een hinderlaag jagen. Zoogdieren met horizontale pupillen waren vaker plantenetende prooidieren - zoals paarden. Circulerende pupillen werden gevonden bij ‘actieve grazers’ of dieren die hun prooi achterna zitten.

Uit computeronderzoek bleek dat een horizontale pupil het zichtveld flink kan verbreden. Als de pupil waterpas met de grond staat vangt het oog meer licht van de voor-, zij- en achterkant. Daardoor raakt het paard niet verblind en ziet hij roofdieren alsnog naderen.

“We leren nog elke dag hoe bijzonder het oog en het zicht zijn”, vertellen de onderzoekers. “Dit werk is een nieuw puzzelstukje van de grote puzzel van de werking van de ogen.”

Lees hier het gehele onderzoek. Bron: Horsetalk