Etzean, Pferd grast auf einer ueppigen Weide
Etzean, Pferd grast auf einer ueppigen Weide

Paarden willen meer dan gras

Nieuws

Bijna driekwart van de paardeneigenaren in een Australisch onderzoek zegt dat hun paard takken, schors en andere niet-weide planten eet. Horsetalk schrijft dat de onderzoekers daarom vermoeden dat paarden niet alleen de behoefte hebben aan gras, maar ook aan andere planten die niet in de weide staan.


“Op dit moment is het nog onduidelijk of de paarden dit doen omdat er te weinig gras is of omdat ze gewoon liever iets anders dan gras eten”, schrijven Mariëtte van den Berg en haar collega’s in het ‘Journal of Veterinary Behavior’.

De onderzoekers, afkomstig van de Universiteit van New England, startten het onderzoek om meer te weten te komen over het houden van paarden en hun gedrag op de wei. Ze nodigden paardeneigenaren via tijdschriften, social media, websites en hippische bedrijven uit om een online enquête in te vullen. De onderzoekers verzamelden informatie over de locatie, de manier waarop het paard gehouden wordt, voermanagement, de conditie van de wei, waarneming van bepaald gedrag en de voorkeur voor wat er gegeten werd. In totaal namen 497 paardeneigenaren met 3082 paarden deel. 85 procent van de paarden stond tussen de zestien en 24 uur per dag op de wei.

“Ondanks dat de paarden toegang hadden tot een weide, werd ongeveer 95 procent van de paarden bijgevoerd met biks, muesli of andere supplementen. 86 procent kreeg opgeslagen voer”, aldus de onderzoekers. 75 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun paard op schors kauwde of mest likte of at. Driekwart van de eigenaren gaf aan dat hun paard op zoek was naar bomen of andere planten in het weiland.

Bron: Horsetalk