barenburg-Large bijsnijden
barenburg-Large bijsnijden

Paardengras versus koeiengras: het belang van goed gras voor je paard

Nieuws

Paardengras of koeiengras? Zit daar een verschil tussen? Gras is toch gras? Veel paardenhouders zien hun paarden graag in de weide lopen. Wat ze niet altijd weten, is dat op veel van deze weiden koeiengras groeit: gras dat gezond is voor koeien, maar niet voor paarden. Terwijl het gras dat in de weide groeit van grote invloed is op de gezondheid van het paard. Barenbrug geeft een spoedcursus paardengras versus koeiengras.Paardengras heeft een laag fructaangehalte 


De meeste paarden in Nederland lopen niet in een paardenweide, maar in een weide die geschikt is voor intensieve rundveehouderij. Deze weides zijn ingezaaid met een graszaadmengsel dat is samengesteld met Engels raaigras met een hoge voederwaarde. Dit Engels raaigras is uitstekend voor koeien die veel fructaan (suiker) nodig hebben voor de productie van melk. Paarden hebben echter paardengras nodig met een laag fructaangehalte en veel structuur. Als paarden op een koeienweide grazen kunnen hun darmen het hoge fructaangehalte van dit gras niet goed verwerken, wat kan leiden tot hoef- en spierbevangenheid.

Paardengras groeit snel weer aan


Paarden grazen anders dan koeien. Paarden grazen het gras met de tanden heel kort bij de wortel af. Koeien eten met de tong en grazen dit veel hoger af. In een paardenweide is het dus belangrijk dat het gras sterke wortels heeft, zodat het paard niet de hele grasplant uit de grond trekt. Daarnaast is het belangrijk dat het paardengras een laag groeipunt heeft, zodat het gras ook na kort afgrazen weer snel hergroeit.

Koeiengras heeft deze eigenschappen niet. Als paarden grazen in een koeienweide zullen al gauw kale plekken ontstaan. Hierdoor krijgen de paarden tijdens het grazen te veel zand binnen, met mogelijk zandkoliek tot gevolg.

Paardengras blijft mooi bij een stevige galop


Paardenhoeven kunnen de grond flink omwoelen. Om de paardenweide mooi te houden moet het gras daarom goed tegen betreding kunnen en snel herstellen bij een zware belasting. Hiervoor zijn grasrassen nodig die dicht op elkaar groeien, waardoor een dichte zode wordt gecreëerd.

Paardengras: Horse Master


Wil jij je paard laten grazen op paardengras? Horse Master is een graszaadmengsel dat speciaal is ontwikkeld voor paardenweiden. Horse Master is samengesteld met grassen die aansluiten bij de behoeften van paarden. Wil je meer weten over dit product? Bezoek dan de Barenbrug website of neem contact met ons op.

Beeld_3_nieuws_van barenbrug
Logo-paardengras_vs_koeiengras barenbrug
Beeld_1_nieuws_van barenbrug
Beeld_1_nieuws_van barenbrug uitsnede